Untitled-1
V zraku · buzz buzz

Voditelj HBO oddaje Last Week Tonight, John Oliver, je tokrat nameril svojo puščico sarkazma v nesmiselni ritual spreminjanja ure na poletni čas. Zakaj prestavljamo ure za eno uro naprej? Kdo ali kaj pri tem sploh kaj pridobi? Čigava ideja je to sploh bila? Če še ne veste, za prestavljanje ure na poletni čas, se gre baje zahvaliti Nemcem.

V HBO oddaji Last Week Tonight se je John Oliver na kontroverzen in skorajda univerzalno zasmehovalen način lotil teme prestavljanja ure na poletni čas. V nasprotju s popularnim mnenjem Američanov, čemu sploh prestavljamo uro naprej, praksa nima nič opraviti s kmeti. Za prestavljanje ure se baje lahko zahvalimo Nemcem, ki so prvi uro prestavili na poletni čas v prvi svetovni vojni, saj bi naj tako privarčevali z gorivom. Ena ura sončne svetlobe več je namreč pomenila manj porabe goriva za umetno razsvetljavo in tako je ostalo več goriva za vojsko.

V Sloveniji dandanes uro prestavljamo uro zaradi direktive Evropskega parlamenta in Sveta o ureditvi poletnega časa od leta 1983. Ne pozabite, letos bomo uro prestavili 29. marca ob 2. uri zjutraj.

PREBERITE ŠE: Prestopno leto ali zakaj ima februar 28 dni?

o-TOM-HANKS-JAMES-CORDEN-LATE-LATE-SHOW-facebook 2 Najboljše vloge Toma Hanksa v samo 7. minutah Edinstvena fotografija posneta ravno v pravem času. Fotografije posnete v pravem trenutku aap_jeremy_clarkson_1200 Top Gear – Jeremy Clarkson in nekaj njegovih najbolj kontroverznih trenutkov na televiziji Psi, ki jim lovljenje hrane in drugih reči ne gre od rok. Pes Fritz, ki ne zna ujeti hrane ·