Screen Shot 2014-08-11 at 20.57.43
V zraku · buzz buzz

Oglasi so polni stereotipnih podob, ki zelo ozko definirajo lepotni ideal in družbene vloge ter kljub deklarativni emancipaciji spolov še vedno prepogosto temeljijo na preživetih, patriarhalnih vrednotah, da o odmiku ženskih in moških podob od norm avtentičnost sploh ne govorimo. A kaj se zgodi, ko ženske stereotipe uporabimo na moških? Video ima odgovor.

Kako dovzetni smo za kulturne konstrukte in kako je svet okoli nas zgolj plod naše percepcije je pokazal eksperiment s posebnimi očali, ki je udeležencem svet dobesedno obrnila na glavo. Po začetnem ‘zavračanju’ so že po štirinajstih dneh njihove oči posvojile vsiljeno realnost, možgani so se adaptirali in nova, ‘prava’ realnost je bila rojena. Podobne psihologije se poslužuje oglaševanje, ki prek medijev servira izkrivljene podobe v službi kapitalizma. Res, narobe svet! In že samo zamenjava ženske kot spolnega objekta z moškim v oglasu je dovolj, da spregledamo, kako globoko smo zabredli.

PREBERITE ŠE: Kaj se zgodi, ko se s sliko dekleta poigra 25 Photoshop navdušencev


cover Apple: najbolj čudni izdelki, ki jih je v drugi polovici 80-ih poskušal lansirati veliki gigant Foto: Alessio Albi Alessio Albi: Božanski razpoloženjski portreti Hans_-_Anna_Heart Sinhronizirano: ko napovednik za »50 odtenkov sive« sreča risanko »Ledeno kraljestvo« Rubikova kocka 10 najbolj prodajanih produktov na svetu · · ·