Vesoljske smeti
V zraku · buzz buzz

Tudi vesolje se utaplja v smeteh. Ameriška vesoljska agencija Nasa v tem trenutku namreč sledi že okoli 20 tisoč kosom odpadnih materialov izrabljenih delov raket, pokvarjenih satelitov in toni drugih odpadkov, ki so večji od teniške žogice. Vsi ti predmeti se v vesolju premikajo s hitrostjo 27.360 km/h. Poleg tega naštejemo okoli 500 tisoč drugih kosov smeti v velikosti med teniško žogico in frnikolo. Kam to vodi?

Ljudje nimamo težave z odpadki samo na Zemlji, vse bolj pereč je namreč tudi problem vesoljskih odpadkov, ki jim pravimo tudi orbitalne razbitine, vesoljske smeti in vesoljske razbitine. Z naraščanjem odpadkov nad nami (na letni ravni se količina poveča za 5 odstotkov) raste tudi vloga satelitske geodezije, ki odpadke spremlja in evidentira. Ti so namreč nevarni za vesoljski promet in tudi za življenje na Zemlji.

PREBERITE ŠE: Najbolj fascinantne fotografije iz vesolja, posnete v letu 2015

V vesolju trenutno kroži okoli 20 tisoč kosov, večjih od teniške žogice, in pol milijona manjših, več kot milijon pa je takšnih, ki jim Nasa zaradi majhnosti ne more slediti. Ker so te številke težko predstavljive, so pri britanskem kraljevem inštitutu pripravili vizualni prikaz, ki stanje ponazarja na preprost način. Grafika razkriva, kako se je vesoljska krajina spremenila, odkar smo v vesolje leta 1957 izstrelili prvi satelit (Sputnik).


Aerodium - prvi simulator prostega pada v Sloveniji Aerodium: leti, leti … V Logatcu odprli prvi simulator prostega pada v Sloveniji Najboljše Kickstarter kampanje 2015 Najboljše kampanje na Kickstarterju v letu 2015 Zanimiva dejstva o Lego kockah Lego: neverjetna dejstva o kockah Lego Stvari, ki si jih dotaknemo v enem dnevu. Stvari, ki se jih ljudje dotaknemo v 24 urah · ·