Kaj kajenje naredi našemu obrazu
Utrip mesta · zdravje & lepota

Kajenje – poleg vseh drugih škodljivih učinkov na zdravje – postara tudi kožo. Ta se zaradi nikotina namreč mnogo hitreje izsuši, prekrvavljenost se poslabša, posledično pa kožne celice dobijo premalo kisika za regeneracijo. To je eden od razlogov, da so kadilci v povprečju videti starejši. A na papirju se to ne sliši tako grozno, zato so pri BuzzFeedu nekaj kadilcem omogočili, da na lastni koži spoznajo kaj bo kajenje naredilo njihovemu obrazu v procesu staranja.

Kajenje postara obraz. Nobeni skrivnost ali mit ni namreč, da nikotin našemu videzu doda nekaj let. Koža je zaradi slabše cirkulacije krvi tanjša, poslabša se pretok hranilnih snovi,… Zaradi teh negativnih vplivov je že dolgo v obtoku tudi izraz ”kadilski obraz”, ki označuje osebo, ki ji pripišemo več let, kot jih dejansko ima. Za to se imamo zahvaliti strupom v cigaretah, ki spreminjajo tako barvo kot kvaliteto kože. Zaradi njih namreč upada njena elastičnost, rezultat pa je (pre)zgodnji pojav gub okoli oči, ustnic, lic in čeljust, izda pa nas tudi koža podočnjakov. Da o zobeh niti ne govorimo.

PREBERITE ŠE: Zakaj je sedenje novo kajenje?

Marsikdo se v mladih letih požvižga na zdravstvena opozorila in velikokrat koga zdrami šele bolezen ali bolezen bližnjega. Pri BuzzFeedu so se zato ozaveščanja lotili nekoliko drugače. K sodelovanju so povabili Dr. Haysa iz centra Nicotine Dependence Center na kliniki Mayo in umetnike ličenja, ki so na primeru kadilcev s pomočjo ličil pokazali, kaj redno kajenje naredi kadilčevemu obrazu. Pa jih je takšna dramatična stilska preobrazba vendarle prepričala, da opustijo to slabo navado ali bodo še naprej mislili, da so Doriani Grayji? Preverite v video posnetku v katerem dobite tudi okvirno sliko kaj redno kajenje naredi našemu obrazu v obdobju od 20 do 30 let.

Uporaba pametnega telefona tik pred spanjem je škodljiva za naše zdravje. Zakaj je uporaba pametnega telefona tik pred spanjem škodljiva za naše zdravje? first-date- Majhna dekletca pomagajo naličiti in svetovati odraslim ženskam za njihov prvi zmenek. Rezultat? Ljubek! Lepotna vprašanja Katera so najbolj iskana lepotna vprašanja na Googlu? Telesna aktivnost ni odgovor na odvečne kilograme Telesna aktivnost ni ključ do izgube telesne teže!