Teslin avtopilot predvidi nesrečo
V zraku · buzz buzz

Čeprav se o učinkovitosti ali, bolje, zanesljivosti Teslinega avtopilota mnenja še vedno krešejo, pa je tu nov dokaz, kako lahko z napredno tehnologijo povečamo varnost na cestah. Hans Noordsij, lastnik Teslinega Modela X, se mu ima za zahvaliti, da je danes še vedno v enem kosu. Ko se je namreč vozil po avtocesti, so Teslini senzorji – Teslin avtopilot ima sposobnost samodejne zaznave nevarnosti – predvideli prometno nesrečo pred njim in posledično upočasnili vozilo, še preden se je ta dejansko zgodila.

Teslin avtopilot je v zadnjem letu povzročil pravo revolucijo. Čeprav je večinoma poskrbel za pozitivne zgodbe, je nekajkrat tudi zatajil. A ne pri Nizozemcu Hansu Noordiju. Njegov Model X je imel namreč vključenega avtopilota, ko ga je med vožnjo po prehitevalnem pasu na avtocesti glasno opozoril na dogajanje pred njim.

Čeprav se je sprva zdelo, da gre za napako, pa je čez nekaj sekund pred njim ‘počilo’ in jasno je bilo, da se je alarm sprožil, ker je umetna inteligenca zaznala neprilagojeno hitrost vozila pred sabo, ki se je posledično zaletelo v drugo, počasneje vozeče vozilo.

Sistem pa ni le glasno zapiskal, pač pa tudi sam varno upočasnil in ustavil avto. Dodati velja, da kljub prevračanju v nesreči ni bilo huje poškodovanih.

PREBERITE ŠE: [Video] Avtonomna vožnja skozi oči Teslinega avtomobila

Hitra reakcija Teslinega avtopilota ob trku in opozorilo še pred njim je nov dokaz, da se da s pomočjo napredne tehnologije močno povečati varnost na cestah. Tovrstno predvidevanja sicer nudi septembrska posodobitev programske opreme, ki od tedaj omogoča zaznavanje dveh vozil pred nami, četudi sta ti zunaj voznikovega vidnega polja. Sistem vidi v vse smeri in precej več kot človek.


BeFunky Collage Kakršna mama, takšna hči: čudovite fotografije mamic in hčera Cristiano Ronaldo Kako Cristiano Ronaldo zapravlja svoje milijone? Nedotaknjeno amazonsko pleme V Braziliji odkrili nedotaknjeno amazonsko pleme, ki živi v popolni izolaciji Nostalgija za 90.: drobci iz otroštva, na katere ste morda že pozabili · · · ·