Brez naslova
Utrip mesta · mobilno

Vedno ko govorimo o sistemih avtonomne vožnje, ne moremo mimo dejstva, da so Teslini strokovnjaki vodilni na tem področju. Svojega avtopilota razvijajo do te mere, da nismo več daleč od trenutka, ko bodo avtomobili dejansko lahko vozili sami. Najnovejši posnetki nam prikazujejo, kaj se zgodi, če zaspimo za volanom Tesle.

Sistemi za prepoznavanje utrujenosti voznika so nam že znani in nekateri delujejo bolje, drugi malo manj. Teslin sistem spremlja voznikove reakcije, pomagajo pa mu tudi senzorji na volanu, ki zaznajo, ali so roke na njem ali ne. Ljudje med vožnjo vedno rahlo premikamo volan levo ali desno in se tega niti ne zavedamo. Ko se to gibanje preneha, je to že prvi znak za preplah in računalnik sklepa, da je voznik spustil volan iz rok ali da je zaspal. Sprva avtomobil s svetlobnimi signali opozarja voznika, da mora ponovno prijeti za volan. Če to ni učinkovito, začne sistem opozarjati še z glasnimi zvočnimi signali. Če niti to ne zadostuje, avtomobil samodejno vklopi varnostne utripalke in začne zavirati. Avtomobil se tako samodejno ustavi in z varnostnimi utripalkami opozarja okolico, da je je nekaj narobe. Zahvaljujoč sistemu za prepoznavanje voznega pasu tudi ostane sredi njega in prepreči, da bi speči voznik zapeljal s ceste.

PREBERITE ŠE: TESLA ROADSTER: PRESENEČENJE, KI GA NIHČE NI PRIČAKOVAL

Sistem za utrujenost ne pride prav samo v primeru spanca, temveč tudi pri resnejših težavah, kot sta možganska kap ali srčni infarkt. Teslin sistem je tako še en dokaz, da tehnologija vedno več prispeva k reševanju človeških življenj.

2018 Kawasaki Ninja H2 SX SE 2018 Kawasaki Ninja H2 SX SE: Ninja za nočne podvige Peugeot Sea Drive Concept Peugeot Sea Drive Concept: ko se s kopna podamo na valove 1000-500-citymagazine-cover Barbara Custom Motorcycles: futuristični svet motornih koles Aria Group FXE Aria Group FXE: superšportnik iz ZDA ·