Dunajski zelenjavni orkester
Kulturni izbor · glasba

Dunajski Vegetable Orchestra je točno to, kar si predstavljate pod tem imenom. Orkester, ki igra na glasbila iz zelenjave. Njihovi glasbeniki namreč ne uporabljajo klasičnih inštrumentov, pač pa različne vrtnine. Smo že omenili, da zelenjavni orkester zveni presenetljivo dobro in da vam po koncertu postrežejo z zelenjavno juho?

Desetčlanski dunajski zelenjavni orkester (Vegetable Orchestra) je pravcati fenomen. Njihovi glasbeniki namreč uporabljajo inštrumente, narejene iz različnih kosov zelenjave, ki imitirajo zvoke pravih inštrumentov. Korenje tako na primer nadomešča flavto, buče bas, kumare saksofon ipd.

Pri tem se srečujejo z nenavadnim izzivom. Vsi inštrumenti nastanejo kakšno uro pred koncertom (nastajajo dve do tri ure), saj zelenjava v nasprotju s pravimi inštrumenti ne traja večno, za dober, kakovosten zvok pa mora biti sveža. Priprave se sicer začnejo že zjutraj pred koncertom, ko se ekipa odpravi na lokalno tržnico in izbere zelenjavo, ki jo potrebuje za koncert.

PREBERITE ŠE: Mona Haydar: sirska hiphoperka, ki nosi hidžab in ruši stereotipe

Orkester večinoma preigrava avtorske skladbe in prav nobenega poslušalca ne pusti lačnega. Če že, pa mu po koncertu postrežejo z zelenjavno juho, v katero se po odigranem spremenijo tudi njihovi inštrumenti, ne le ostanki pri izdelavi le-teh. Orkester je bil ustanovljen že davnega leta 1998 in je na tem področju oral ledino.

Poleg Dunajčanov obstaja še nekaj drugih tovrstnih glasbenih skupin po svetu. Dunajski zelenjavni orkester poleg glasbenikov sestavljata še kuhar in zvočni tehnik.

_58c689f90efcc Koncert: slovenska skupina Jardier s koncertom na Metelkovi Laibach - Južna Koreja 2017 Laibach bo prva rock skupina v zgodovini, ki bo nastopila v obeh Korejah edomaajka Koncert: Edo Maajka & Bend konec aprila v Kinu Šiška Star_Time_Playboys_014_photo_Bostjan_Tacol_Photobilly Koncert: The Star Time Playboys bodo ‘swingali’ v Sohu · · · ·