Zakaj sedenje zdravju škoduje kot kajenje?
Utrip mesta · zdravje & lepota

Verjetno ste že ujeli na uho, da preveč sedenja škoduje vašemu zdravju. Zadeva še zdaleč ni nedolžna in nekateri strokovnjaki gredo celo tako daleč, da sedenju pravijo novo kajenje. Ljudje namreč nismo bili ustvarjeni za sedenje ampak gibanje. In več kot sedimo, ne glede na količino tedenske vadbe, slabše je to za naše zdravje. Sedenje namreč poveča možnost diabetesa, raka, bolezni srca in pojava depresije. Ljudje v povprečju presedimo kar 64 ur na teden, stojimo pa le 28, 11 ur pa jih odmerimo hoji, kar vsekakor ni zdravo razmerje.

Nekajminutno sedenje ne škodi, a dolgotrajno sedenje, ki je v veliko primerih povezano še z nepravilno držo, lahko vodi v razvoj kroničnih bolezni in poškodb hrbtenice. In čeprav ste aktivni in mislite, da naredite dovolj za svoje telo, to ne more odpraviti posledic dolgotrajnega sedenja, ki je v veliki meri povezano s sedenjem pred računalnikom.

Pisarniški delavci dnevno presedijo do devet ur, kar je izjemno slaba navada oziroma razvada. Sedenje je namreč zelo zahrbtna ”bolezen” in če ne bomo kaj spremenili na tem področju in omejili prijateljstvo med zadnjico in sedalom, znamo nekoč za to plačati zelo visoko ceno. Zato ukrepajmo dokler lahko, ker ko nam bo zdravje izstavilo svoj račun, bo že prepozno.

PREBERITE ŠE: Ali ste vedeli, da sedenje na straniščni školjki škoduje vašemu zdravju?

Če še niste povsem prepričani, da je sedenje res tako škodljivo zdravju, si oglejte poučen posnetek (slovenski podnapisi) in preverite, zakaj je sedenje novo kajenje.

shutterstock_1051757402 To je 10 najbolj bolečih mest za tetoviranje PicMonkey Collage “Hump” in “Bubble” nohti – nov lepotni trend v svetu manikur Kava in kakec gresta z roko v roki. Zakaj sta kava in kakec najboljša prijatelja? Ste vedeli, da jogo prakticirate nenamerno? Joga mimogrede: kako dnevno prakticirate jogo, ne da bi se tega sploh zavedali ·