Glasbeniki imajo obe polovici možganov enakovredno razviti.
V zraku · buzz buzz

Dobra novica za vse, ki ste kdaj igrali instrument, ga še vedno igrate, ali pa se z glasbo celo ukvarjate profesionalno: danes lahko zaradi opravljenih raziskav mnogih znanstvenikov brez zadržkov rečemo, da so glasbeniki bolj inteligentni kot ljudje, ki se ne ukvarjajo z glasbo. Razlogi, zakaj je temu tako, so izredno zanimivi, dejstvo pa je, da se glasbenikom med igranjem instrumenta v možganih dogajajo pravi ognjemeti.

Ko so znanstveniki opazovali možgane, so opazili, da so glede na različne aktivnosti, ki jih opravljamo ljudje, aktivni različni deli možganov. Toda že če poslušamo glasbo, postanejo aktivni vsi deli možganov hkrati. Če pa glasbo izvajamo, se zgodi neverjetno: aktivnost je v možganih tako povečana, kot da bi se v njih odvijali pravi ognjemeti in stanje v možganih je nekako podobno tistemu, kot da bi izvajali intenzivno telovadbo za celo telo.

Tako pri glasbenikih deluje naslednja enačba: vizualni, slušni in motorični del možganov, ki so med igranjem instrumenta aktivni hkrati in z veliko intenzivnostjo + disciplina, ki jo morajo imeti za vsakodnevno vadenje = tako okrepljeni vsi deli možganov, da s povečanimi kognitivnimi sposobnostmi delujejo tudi na vseh ostalih področjih.

Pri glasbenikih sta enakovredno razviti tudi obe polovici možganov: tako leva, ki je zadolžena za logiko, matematiko, jezike in dejstva, kot desna, ki je kreativna, umetniška, domišljijska in intuicijska, okrepljene pa so tudi povezave med njima.

Drugače delujejo tudi pomnenje in spomini glasbenikov. Vsak spomin, ki se zabeleži v možgane glasbenika, ima več značk: čustveno, kognitivno, matematično… Tako njihovi možgani med iskanjem po spominih delujejo kot učinkovit internetni brskalnik.

Znanstveniki so seveda vzeli v obzir tudi možnost, da se tisti, ki se odločijo za ukvarjanje z glasbo, že v osnovi bolj inteligentni. Toda ko so izvedli eksperiment, v katerem so primerjali kognitivne zmožnosti ljudi, ki so imeli vsi enake inteligenčne sposobnosti, potem pa so nekateri izmed njih začeli igrati instrumente, so slednji po določenem obdobju imeli boljše kognitivne sposobnosti.

Simpatičen video, ki prikazuje razloge, zakaj so glasbeniki bolj inteligentni si pogletje tukaj ter začnite resno razmišljati o tem, da bi svoje otroke vpisali v glasbeno šolo.

Choice_overload_during_grocery_shopping 16 trikov s katerimi nas trgovci “prisilijo”, da zapravimo (pre)več FridaKahlo Citati Fride Kahlo, ki naj služijo kot inspiracija mladim umetnikom 6. Librería El Ateneo in Buenos Aires 17 knjigarn po svetu, ki vam bo spremenilo življenje street-art-interacts-with-nature-1 Ulična umetnost: Grafiti tokrat v sodelovanju z naravo ·