Zakaj bi morali nehati uporabljati telefone na stranišču?

Zadnjič posodobljeno: :

Če ste nekdo, ki preprosto ne more na stranišče brez svojega telefona, bi morali upoštevati nekaj tveganj. Ne samo, da je to škodljivo za naše zdravje, ampak lahko vpliva tudi na naš um in na to, kako dobro delamo.

Zakaj uporaba pametnega telefona na stranišču res ni priporočljiva? Ključne točke, podprte z znanostjo, boste našli v nadaljevanju.

Razširite lahko veliko škodljivih bakterij

Raziskave so pokazale, da so naši pametni telefoni bolj umazani kot pa straniščne deske, kar je precej ogabno dejstvo. V raziskavi, kjer so sodelovali srednješolci, so odkrili, da so bili telefoni prekriti z bakterijo E.coli. Ta škodljiva bakterija je povezana z prebavnimi težavami, kot je zastrupitev s hrano, to pa niti ni edina škodljiva bakterija, ki jo lahko poberete na stranišču in prenesete na telefon – tukaj so še salmonela, šigela, kampilobakter in druge.

Lahko poveča možnost za hemoroide

To se verjetno zgodi zaradi količine časa, preživetega na stranišču, kjer pritiskamo na naše organe, ki nad straniščno školjko ostanejo nepodprti. Čeprav je za ta preverjanje tega dejstva potrebnih še več raziskav, se je število primerov hemoroidov povečalo od uvedbe pametnih telefonov. Čeprav nas torej “skrolanje” po pametih telefoni na stranišču včasih sprosti, lahko povzroči tudi nekaj neprijetnih zdravstvenih težav.

Lahko omeji sposobnost našega mišljenja

Mobilni telefoni dejansko zmotijo našo koncentracijo in mišljenje, omejijo našo sposobnost reševanja problema, in to celo takrat, ko jih ne uporabljamo ali niso prižgani. Zato je čas brez motečega poseganja po telefonu bistvenega pomena za naš um, izklop telefona in preživljanje časa v samoti pa je včasih točno tisto, kar potrebujemo. To pomeni, da če ga nosimo s seboj tudi na stranišče, nam to odvzame tisti dragoceni odmor od telefona, ki bi nam lahko prišel zelo prav.

Lahko povzroči disfunkcijo medeničnega dna

Preživljanje daljšega časa na stranišču, medtem ko se zamotimo s telefonom, lahko povzroči težave za naše mišice. Naši organi, kot so črevesje, mehur in nožnica, lahko zdrsnejo, saj mišica medeničnega dna ni več dovolj močna, da bi jih lahko podpirala. To je deloma posledica naše drže, ko smo na stranišču, še posebej, če smo dlje časa upognjeni nad telefonom.

Lahko samo še poveča odvisnost od pametnega telefona

Čeprav nas pametni telefoni povezujejo drug z drugim in s svetom, so lahko tudi zelo zasvojljivi. Pravzprav bi 1 od 10 milenjicev raje izgubil prst kot pa telefon. To več kot očitno ni dober znak, saj kaže, da smo začeli ignorirati svojo okolico.

Kaj menite o družbi, ki je odvisna od mobilnih naprav? Ste za ali se strinjate, da je lahko to precej škodljivo?

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Moč uma lahko pozdravi bolno telo, in sicer tako!