fbpx

Znanost pravi, da imajo seksistično naravnani moški pogosto psihične težave

Volk z Wall Streeta / Foto: arhiv filma

Seksizem je v osnovi izraz za spolno diskriminacijo. Seksistično obnašanje lahko izhaja iz tradicionalnih stereotipov o spolnih vlogah in lahko vključuje prepričanje, da so osebe enega spola po naravi boljše kot osebe drugega spola. Raziskave kažejo, da ženske doživijo precej več seksizma kot moški. A drage dame, moški, ki se tako obnaša do vas, bi lahko v življenju imel več težav kot si mislite.

Journal of Counseling Psychology je nedavno objavil rezultate študije, ki je pokazala, da moški, ki se vidijo v položaju »premoči« nad ženskami ali celo kot »playboji«, imajo pogostejše psihične težave kot tisti moški, ki nimajo takega odnosa. Poleg tega so tudi veliko manj nagnjeni k iskanju zdravljenja teh težav.

via GIPHY

Znanstveniki z univerze Indiana v Bloomingtonu so analizirali obnašanje 20.000 ljudi. Preučevali so povezavo med duševnim zdravjem in družbenimi normami, ki jih družba običajno smatra pod “moškim obnašanjem” – želja po zmagi, samozavest, prevezamanje tveganja, moč nad ženskami, težnjo po družbenem statusu in čustveno kontrolo. Poleg tega so želeli pojasniti potencialno povezavo med duševnim zdravjem ter nagnjenost osebe, da poišče pomoč za morebitne težave z duševnim zdravjem.

Raziskovalci so uspeli dokazati povezavo med moškimi, ki so čutili potrebo po prilagajanju tipičnim moškim normam in slabim duševnim zdravjem. Pri tem so dokazali, da seksistično naravnani fantje, ki radi izkoriščajo ženske in želijo imeti nadzor nad njimi, bolj verjetno trpijo za psihološkimi težavami.

via GIPHY

Skratka, playboyi, ki so seksistični do žensk, pogosteje trpijo za neko obliko nezdravljene depresije ali drugih težav z duševnim zdravjem. In kot kaže jim boste tudi zelo težko pomagali, saj te pomoči ne potrebujejo. Zato je bolje, da se usmerite v prihodnje generacije in določanje standardov za mlade fante, da se bodo izognili potrebi po nadvladi nad ženskami in posledično psihičnim težavam.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!