公園で一日レストランを開くと想像してみましょう。最もおいしい料理、絞りたてのレモネードを用意し、テーブルを美しいテーブルクロスで覆い、花を置き、タダ、つまり最初のゲストを歓迎します。いいえ、これは夢ではありません。今日はレストランデー、新鮮な料理の祭典です。
Dan restavracij je kulinarični festival, v okviru katerega lahko prav vsak za en dan odpre svojo restavracijo. Kjerkoli in kadarkoli na točno določeni dan. Na leto se Dan restavracij zgodi štirikrat, enkrat na sezono oziroma letni čas. Številnim kulinaričnim dogodkom se tako pri nas zdaj že drugič pridružuje Dan restavracij. K nam ga je novembra lani prvič pripeljala ekipa Mačje pite, ki pravi, da je ta v primerjavi z ostalimi bolj družbeno naravnan, saj poleg uresničitve želje po lastni restavraciji spodbuja k skupni kuhi in uživanju hrane: »Posamezniki lahko odprejo lastno restavracijo, kavarno ali slaščičarno za en dan in tam drugim pokažejo svoje kulinarične sposobnosti. To lahko storijo v svojem domu, na vrtu ali jasi v gozdu.«
Od načrtov do lastne restavracije
Ključnega pomena za odprtje restavracije je vsekakor pravočasno načrtovanje. Če se bomo tudi sami pridružili kuharskim gurmanom, moramo izbrati primerno in dostopno lokacijo ter pripraviti promocijski material. Odločiti se moramo, kakšne jedi bomo pripravili in paziti, da bodo te časovno izvedljive. Mačje pite, ki imajo s tem že izkušnje, poudarjajo, da moramo nekaj dni pred velikim dnem nakupiti zadostno količino hrane in opremiti prostor za sprejem gostov. »Priporočljivo je pripraviti preizkušeno jed, za katero vemo točno, koliko časa je potrebnega za njeno pripravo. Na sam “Restaurant day” moramo biti toliko organizirani, da gostje ne čakajo predolgo na obrok ali da jih ne povabimo preveč! Vseeno poskrbimo za dobro vzdušje, saj vsi obiskovalci vedo, da gre za amatersko restavracijo, ki si lahko privošči kakšen polom tu in tam,« dodajajo.
Seveda, redko gre vse po načrtu, saj nismo organizatorji dogodka, temveč le sodelujoči. Mar ni bistvo ravno v tem, da se zabavamo? Ekipa Mačjih pit še upa, da je dogodek, kot je Dan restavracij, pokazatelj večje odprtosti ljudi. »Ne samo do novih izkušenj, temveč tudi do soljudi. Spoznati nove in zanimive ljubitelje dobre hrane je vedno zanimiv, zabave in na nek način adrenalinski dogodek, ko zamujaš s pripravami zadnjega hoda ali pozabiš na ogenj in se ti zažge najljubša omaka.«
Zato pogumno kuharske kape na glavo in zavihajmo rokave. S svojimi dobrotami se bomo tako štirikrat na leto, 15. februarja, 16. maja, 16. avgusta と 11月21日, pridružili več tisočim restavracijam in poskrbeli za pravo kulinarično dogodivščino.