fbpx

씹기 - 체중 감량의 비결이자 날씬한 몸매를 만드는 방법

Žvečenje hrane je pot do vitke postave.

우리 모두는 음식과 메뉴에서 제외할 항목으로 체중 감량을 시작하지만, 소화를 잘 관리한다면 조치가 너무 과격할 필요는 없다는 사실을 잊어버립니다. 이것은 음식을 입에 넣는 것으로 시작됩니다. 당신이 음식을 삼키기 전에 충분히 씹지 않았기 때문에 당신의 부모님이 레위기를 읽어 주었던 것을 기억하십니까? 당시에는 씹는 것이 왜 그렇게 중요한지 이해하지 못했을 것입니다. 그러나 부모는 하루 만에 거기에서 울부짖지 않았습니다. 잘 씹는 것이 소화를 잘하는 비결이고, 잘 소화하는 것이 날씬한 몸매를 만드는 비결입니다.

다이어트 se običajno lotevamo na napačnem koncu. Ni namreč toliko pomembno kaj gre v naša usta kot to, da hrano dobro prežvečimo preden jo pogoltnemo. Prav žvečenje je namreč skrivna sestavina hujšanja in pot do vitke postave. In če so tudi vas starši kot otroka opozarjali, da morate hrano preden jo pogoltnete dobro prežvečiti, je bilo modro, če ste upoštevali njihov nasvet, kajti to se vam na postavi pozna še danes. Sicer pa ste verjetno eden izmed tistih, ki grižljaj prežveči vsega šestkrat preden ga pogoltnete, kot je ugotovila nedavna študija, ki jo je opravila prehranska veriga Subway. To je nekako v skladu z današnjim hitrim tempom življenja, ko pogosto jemo prehitro in hrano goltamo, namesto, da bi jo konkretno prežvečili.

Žvečenje hrane je pot do vitke postave.
Žvečenje hrane je pot do vitke postave.

To pa je izredno pomembno, saj se proces razkrajanje hrane začne že v ustih, ne šele, ko prečka požiralnik. Z njim močno razbremenimo zgornji del prebavil, saj hrana razpade na manjše kose, prebavni encimi v slini pa pridejo v stik z večjo površino, s čimer imajo več ”mesa” za obdelavo. Encimi hrano hitro predelajo in razgradijo na posamezne sestavine, ki jih celice lahko absorbirajo in uporabijo (z žvečenjem tako telo absorbira več hranil in proteinov– slednji pomagajo pri rasti mišic). Tako se proces razkrajanja prične že v ”zgornjem nadstropju”, sledi razgrajevanje beljakovin, za kar je zadolžena želodčna kislina v želodcu, v naslednji fazi pa hrano, oziroma kar je ostalo od nje, v roke dobi še bazično okolje črevesja, kjer se koščki dokončno razgradijo. Žvečenje pri tem opravlja še eno pomembno funkcijo. Že vnaprej pošlje obvestilo gastrointestinalnemu traktu (t.j. prebavni cevi), da je hrana na poti in da naj ”na ogenj pristavi” kislino za nadaljnjo razgradnjo.

더 읽어보기: 이것이 마른 몸의 핵심 영양 원리인가요?

Nekateri strokovnjaki (Westchester University of Pennsylvania) pravijo, da bi morali vsak grižljaj prežvečiti od 30- do 50-krat preden ga pogoltnemo, spet drugi (Ohio State University) pravijo, da je za mehkejšo hrano norma od 5- do 10-krat, za bolj kompaktno pa vsaj 30-krat. Sliši se veliko, a številke ni nemogoče doseči. To pa ne pomeni, da morate zdaj med vsakim grižljajem šteti in si uničiti veselje do hrane. Sprva boste morali to sicer še delati zavestno, kmalu pa vam bo prešlo v kri.

Žvečite, žvečite in še enkrat žvečite hrano.
Žvečite, žvečite in še enkrat žvečite hrano.

Žvečenje pa je dobro še iz enega vidika. Upočasni proces prehranjevanja. Dobro prežvečena hrana tako spodbudi delovanje tistih delov telesa, ki so zadolženi, da nam dostavijo občutek sitosti (do možganov signal, ki ga pošilja želodec, to je občutek sitosti, potuje 20 분). Če žvečimo premalo, ti občutki običajno zamudijo ”na delo”, če jemo počasi, pa so točni kot nemški vlaki. V prvem primeru tako že presežemo ”limit” ko dobimo opozorilo in smo že zaužili več od potrebnega. S počasnejšim prehranjevanjem tako lažje kontroliramo velikosti porcij in zmanjšamo vnos kalorij in pod to trditev so se podpisale številne študije. Ena ugotavlja, da ljudje, ki jedo počasneje, v povprečju na obrok zaužijejo 88 kalorij manj, druga je dokazala, da se vnos zmanjša za tretjino, spet tretja, da so tisti, ki so grižljaj prežvečili 40-krat preden so ga pogoltnili, pojedli 12 odstotkov manj kot tisti, ki so ga prežvečili zgolj 15-krat. In če vas je strah, da ne boste kos nalogi, nikar ne mečite puške v koruzo. Za vse namreč obstaja 애플리케이션, tudi za to, kolikokrat ste prežvečili hrano preden ste jo pogoltnili.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.