ربما صادفنا جميعًا قطعة من الجبن المتعفن أو الخبز المجفف في المطبخ. وحتى لا نتجاهل مثل هذه المضايقات بعد الآن، يمكننا ببساطة أن نتعلم كيفية تخزين الطعام بشكل صحيح. اقرأ كل شيء عن كيفية ومكان ومدة تخزين الفواكه والخضروات والخبز والجبن واللحوم والبيض والأعشاب.
الفاكهة
Banane, hruške, paradižniki و شمام bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi jagodičevje (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve و nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. الحمضيات je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.
اقرأ أكثر: لم يكن اختيار الأغذية العضوية بهذه السهولة من قبل
خضروات
V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare و prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate و فجل bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. بطاطا v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.
أعشاب
بَقدونس و كسبرة bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. إكليل الجبل و زعتر bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, الثوم المعمر pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.
Meso, ribe in jajca
بيض ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami و slanino, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. اصداف و sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. لحم طازج, perutnina و dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.
Kruh in sir
خبز lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. جبنه lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.
مقتبس ومقتبس من:
buzzfeed.com