Kako pravilno shranjevati živila?

V kuhinji smo gotovo že prav vsi naleteli na kos plesnivega sira ali posušenega kruha. Da nad takimi neprijetnostmi ne bomo več vihali nosu, se lahko preprosto naučimo, kako pravilno shranjevati živila. Preberite vse o tem, kako, kje in koliko časa shranjevati sadje, zelenjavo, kruh, sir, meso, jajca in zelišča.

Sadje

Banane, hruške, paradižniki in melona bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi jagodičevje (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve in nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Citruse je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.

PREBERITE ŠE: Izbira eko živil še nikoli ni bila tako preprosta

Zelenjava

V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare in prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate in redkvice bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Krompir v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.

Zelišča

Peteršilj in koriander bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Rožmarin in timijan bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, drobnjak pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.

Meso, ribe in jajca

Jajca ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami in slanino, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Školjke in sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Sveže meso, perutnina in dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.

Kruh in sir

Kruh lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Sir lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.

Slikovni prikaz shranjevanja živil
Slikovni prikaz shranjevanja živil

Dodatne Informacije

Povzeto in prirejeno po:
buzzfeed.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
IKEA katalog 2021: vse to boste dobili v IKEA Ljubljana