السوشي - السوشي هو الطبق الياباني الأكثر شهرة، والذي يتم تحضيره وتعبده في جميع أنحاء العالم. يعود أقدم ذكر للسوشي إلى 1300 عام، ويبلغ عمر السوشي الذي نعرفه اليوم حوالي 200 عام، وقد تم إعداده لأول مرة على يد الشيف الياباني هانايا يوهي. نقدم لك دليلاً للمكونات الأساسية وإعداد السوشي.
Suši, ki ga obožujejo po vsem svetu je japonska specialiteta, ki se na prvi pogled zdi precej zapletena. Sestavine za suši sicer niso tiste, ki jih običajno hranimo v kuhinjskih omarah, a ko jih boste kupili, boste večino njih lahko uporabljali še dolgo. Prav tako obstaja več vrst sušija, zato preden se lotite priprave se odločite, v katero smer želite iti.
Najbolj znane vrste sušija so Nigiri, Maki, Uramaki in Sashimi. Najbolj priljubljena vrsta sušija pa je zagotovo Maki. Je klasična mešanica morskih alg, riža in dodatkov, kot so sveže ribe in hrustljava zelenjava.
Uramaki suši je pripravljen podobno, le da so alge na notranji strani riža.
للتحضير Nigiri sušija ne boste potrebovali morskih alg, ker se oblikujejo ročno, nato pa se po želji dodajo surove ribe in omake, medtem ko se sashimi nanaša na sveže ribe in morske sadeže.
Sashimi je japonska specialiteta, sestavljena iz svežih surovih rib, narezanih na tanke koščke in pogosto zaužitih s sojino omako. najpogosteje se uporablja “meso” tune in lososa.
Sušiju dodajte različne omake kot so: wasabi in sojina صلصة. Riž, ki ga uporabljate za pripravo sušija, mora biti med kuhanjem lepljiv, da se sestavine lažje držijo skupaj. Shari, vrsto riža, ki se običajno uporablja za pripravo sušija, je mogoče nadomestiti s kratkozrnatim rižem, ki je na voljo v skoraj vsaki trgovini.
Kako pripraviti suši?
Riž kuhajte v razmerju 1,2:1, pri čemer je večina vode. Ko iz lonca izpari vsa voda, odstavite riž z ognja in pustite pokrito še deset minut. Riža ne mešajte ali začinite, le pred serviranjem dodajte kombinacijo riževega kisa, soli in sladkorja, preostanek okusa pa prepustite omakam in svežim sestavinam, ki jih boste kasneje zapakirali v suši.
Wasabi in sojina omaka sta najpogostejši omaki, ki se najbolje podajo k čudovitim japonskim prigrizkom. Obe različici zlahka dobite v trgovinah, specializiranih za japonsko hrano, pa tudi v trgovinah z zdravo hrano.
Ko ste skuhali riž, ste dejansko opravili večino dela. Ostane vam le priprava zvitka, za katerega boste potrebovali bambusovo podlogo, liste alg, svežo zelenjavo in ribe. Zelenjavo in ribe narežete na podolgovate rezance, alge položite na bambusovo podlogo. Nato nanjo položite riž, na sredino dodate svežo ribo in zelenjavne palčke. Uporabite lahko lososa, tuno, kumare, korenje, avokado in celo bučke. Sushi s čvrstim pritiskom rok zavijte v zvitek. Rolo- zvitek preložite na leseno desko in z ostrim nožem, ki ga pomočite v hladno vodo, razrežete na grižljaj velike kose. Dober tek.