fbpx

راقب تاريخ انتهاء الصلاحية: 5 أنواع من الأطعمة لا يجب تناولها أبدًا بعد انقضاء التاريخ

الصورة: إنفاتو

هل لديك بعض الأطعمة منتهية الصلاحية في الثلاجة؟ تحقق مما إذا كانوا لا يزالون يتمتعون بصحة جيدة لتناول الطعام.

To so živila, ki jih ni več dobro uživati, če jim je pretekel rok trajanja. Veliko živil je namreč še vedno užitnih, tudi po preteku roka, nekatera med njimi pa lahko postanejo nevarna.

الخضار الورقية

Če kupujete zapakiran motovilec, rukolo ali drugo zeleno listnato zelenjavo, se držite roka uporabe. Med tovrstno zelenjavo se namreč lahko razvijejo bakterije kot je E. coli. Čeprav na pakiranju piše, da je zelenjava predhodno oprana, jo je za vsak primer zato priporočljivo oprati.

الصورة: Pixabay

Namazi

Namazi so lahko zelo nevarni, če jih uživamo po preteku roka trajanja. Pogosto uporabljamo isti nož za mazanje različnih živil, kar lahko privede do kontaminacije in razvoja škodljivih bakterij. Zato je pomembno, da namaze porabimo v času njihovega roka trajanja in pazimo na higieno pri uporabi.

Solate s krompirjem, mesom, ribami

Solate, ki vsebujejo krompir, meso ali ribe, so še posebej občutljive. Na primer, domača solata iz tune, če je takoj po pripravi shranjena v hladilniku, lahko zdrži tri do pet dni, preden se začne kvariti. Pomembno je, da takšna živila ne pustimo na sobni temperaturi več kot dve uri, saj to omogoči hitro rast bakterij.

الصورة: أونسبلاش/جورجيو تروفاتو

العصائر الطازجة

Sveže, neobdelane sokove je najbolje popiti čim prej po nakupu. Za razliko od predelanih sokov, ki so pasterizirani za uničenje škodljivih bakterij in imajo posledično daljši rok trajanja, naravni sokovi hitro postanejo prostor za bakterije. Nekateri hladno stiskani sokovi lahko zaprti trajajo do 30 dni, običajno pa jih je treba porabiti v štirih dneh.

Meso in ribe

S svežim mesom in ribami moramo biti še posebej previdni. Če kupljenega mesa ne boste pripravili v enem ali dveh dneh po nakupu, ga je najbolje takoj zamrzniti. Svežo ribo je priporočljivo hraniti v hladilniku samo en dan, piščanca in purana do dva dni, svinjino in govedino pa od tri do pet dni. Kuhano ali pečeno meso je najbolje porabiti v treh dneh.

معكم منذ 2004

من سنة 2004 نحن نبحث في الاتجاهات الحضرية ونبلغ مجتمع المتابعين لدينا يوميًا بأحدث ما في نمط الحياة والسفر والأناقة والمنتجات التي تلهم بشغف. اعتبارًا من عام 2023 ، نقدم محتوى باللغات العالمية الرئيسية.