fbpx

Recept: gužvara ali srbska gibanica

Recept gužvara (srbska gibanica)

Veste, kaj je gužvara? Kdo pravi, da so srbska hrana samo čevapčiči in pleskavice?! Ljubitelji srbske kuhinje boste prav tako prišli na svoj račun z receptom za gužvaro, ki ji pravimo tudi srbska gibanica (tudi sirov zavitek). Enostavna, okusna brezmesna jed, s katero si bodo oblizovali prste prav vsi! Pozabite na burek!

Ob besedi gibanica najprej pomislimo na prekmursko gibanico, a priprava te odlične sladice je zahtevna, zato vam raje izdamo recept za srbsko gibanico, ki ji v izvirniku pravimo gužvara. Ne gre za sladico, temveč sirov zavitek, katerega priprava je tako preprosta kot obračanje čevapčičev na žaru! Vse, kar morate storiti, je, da kot časopisni papir zmečete listnato testo, ga pomočite v maso, dobite pa lično pito, ki je gosti ne bodo mogli prehvaliti.

Burek proti gužvari nima za burek!
Burek proti gužvari nima za burek!

Recept za gužvaro (srbsko gibanico):

Sestavine za gužvaro (srbsko gibanico):

  • 30 dag skute
  • 4 listi listnatega testa
  • 10 dag sira feta
  • 150 مل من الحليب
  • 2 بيض
  • 1 dcl olja
  • بيكربونات الصودا

اقرأ أكثر: Recept: jota za začetnike

Priprava gužvare (srbske gibanice):
Z vilicami zmešajte skuto, jajca, sir, mleko in polovico žličke sode bikarbone, ki ste jo prej raztopili v decilitru vode. Mešajte toliko časa, da dobite poltekočo maso (z grudicami sira in skute). Pekač namastite in obložite z valovito plastjo testa, ki ga polijete z oljem. Po testu potresite maso in jo pokrijte z naslednjo plastjo testa. To nagubajte tako, da so valovi zdaj pravokotno na prejšnjo plast. Testo znova namastite. Vse skupaj ponovite še dvakrat (skupno štiri plasti testa), da je vsaka plast pravokotna na prejšnjo. Po vrhu potem razporedite preostalo maso. Še preprosteje pa je, da pekač obložite z listnatim testom, preostalo listnato testo pa zmečkate v kepo kot časopisni papir, ga pomočite v maso in ”zgužvate” v pekač (glejte videoposnetek za lažjo predstavo). Pečico predhodno segrejte na 180 stopinj Celzija in pecite nekje 30 minut. Pa dober tek!

Videorecept za gužvaro:

معكم منذ 2004

من سنة 2004 نحن نبحث في الاتجاهات الحضرية ونبلغ مجتمع المتابعين لدينا يوميًا بأحدث ما في نمط الحياة والسفر والأناقة والمنتجات التي تلهم بشغف. اعتبارًا من عام 2023 ، نقدم محتوى باللغات العالمية الرئيسية.