fbpx

الوصفة: شطيرة الأحد المشوية من Krvavac

Da je za velik uspeh treba hoditi po robu, se poleg Ane Roš vedno bolj zavedajo vsi, ki so bili del štiridnevnega Gourmet Cupa Ljubljana. Dogodek je gostil mnoge slovenske in tuje top kuharske mojstre, kulinarične kritike, pisce in strokovnjake, ki so z zanimanjem opazovali, okušali in poslušali vse, kar lahko Slovenija ponudi na področju kulinarike. Sodeč po njihovih odzivih ima Slovenija velik potencial za razvoj v prepoznavno kulinarično destinacijo.

Na štiridnevnem dogodku tako slastnih dobrot ni manjkalo, kako pa sami pripravite Speglan nedeljski sendvič s Krvavca, po receptu Ane Šušteršič iz Jezeršek gostinstva, pa si preberite v nadaljevanju.

Speglan nedeljski sendvič (Foto: Dean Dubokovič)
Speglan nedeljski sendvič (Foto: Dean Dubokovič)

1. Sestavine za pripravo dušenega govejega bočnika:

  • 1 kos govejega bočnika s kostjo (pribl. 1 kg)
  • 70 ml sojine omake
  • 50 ml riževega vina
  • 70 ml refoška
  • 1 večja rezina ingverja
  • 40 g temna paste Miso
  • 1 manjša vejica rožmarina
  • 2 vejici timijana
  • 25 g cvetličnega medu
  • 1 čili
  • نصف بصلة
  • 2 فص ثوم
  • 160 مل من الماء
  • ملح
  • الفلفل الطازج المطحون
  • svinjska mrežica

Priprava dušenega govejega bočnika:
Odrezan kos govejega bočnika s kostjo damo v višjo ognjevarno posodo. Najbolje je, da vzamemo višjo posodo s pokrovom, primerno za v pečico. Vse ostale sestavine damo v skledo, premešamo in dodamo govejemu bočniku. Pokrijemo in dušimo v pečici na 130 stopinj Celzija približno 3 ure oziroma toliko časa, da meso z lahkoto odstopi od kosti. Ohlajeni goveji bočnik natrgamo. Iz kosti odstranimo tudi kostni mozeg, ki ga skupaj z želejastim vezivnim tkivom, ki smo ga natrgali, zmiksamo. Ostalo meso pustimo natrgano. Nato vse skupaj zmešamo in po potrebi začinimo. Lahko pustimo natrgano ali pa iz pripravljene mase oblikujemo tanjše hlebčke poljubne velikosti. Vsak hlebček posebej zavijemo v svinjsko mrežico.

2. Sestavine za pripravo ohrovtove solate z rdečo redkvico in gorčičnimi semeni:

  • 200 g brstičnega ohrovta ali ohrovtova glava
  • 500 g rdeče redkvice, narezane na rezance ali tanke kolobarje
  • 1 velika žlica gorčičnih semen oziroma po okusu
  • 8 ml jabolčnega kisa
  • 5 ml olivnega olja
  • 10 g sladkorja
  • 5 جرام من الملح
  • ščep mlete kumine
  • tanki kolobarji mlade čebule po želji

Priprava ohrovtove solate:
Brstični ohrovt narežemo na tanke rezance. Damo ga v skledo, dodamo vse ostale sestavine in narahlo premešamo.

3. Sestavine za pripravo jabolčnega hrena:

  • 1 jabolko topaz
  • عصير ليمون
  • 50 g delikatesnega hrena
  • 50 g majoneze
  • pehtran
  • ملح
  • الفلفل الطازج المطحون

Priprava jabolčnega hrena:
Jabolko naribamo, osvežimo z limoninim sokom, dodamo delikatesni hren, majonezo, sol, poper in nasekljan svež ali suhi pehtran.

Kako sestavimo Speglan nedeljski sendvič s Krvavcaa:

Potrebujemo »nedeljski« modelni kruh – pomagamo si lahko z receptom za brioš. Kruh narežemo na rezine. Vsako rezino dobro namažemo z maslom in jo opečemo na vroči ponvi ali jo »speglamo« do zlato rjave barve. Eno od dveh rezin obilno namažemo z jabolčnim hrenom. Natrgano meso dušenega bočnika na hitro opečemo na vroči ponvi (ali pa opečemo hlebčke iz mesa). Po potrebi ga osvežimo z omako, v kateri se je meso dušilo. Meso položimo na hren. Končamo z ohrovtovo solato, na katero položimo drugo rezino. Sendvič postrežemo s skodelico vroče čiste goveje juhe. Pa dober tek!

معلومات اكثر

مزيد من المعلومات في:
gourmetcup.si

Foto: Dean Dubokovič

معكم منذ 2004

من سنة 2004 نحن نبحث في الاتجاهات الحضرية ونبلغ مجتمع المتابعين لدينا يوميًا بأحدث ما في نمط الحياة والسفر والأناقة والمنتجات التي تلهم بشغف. اعتبارًا من عام 2023 ، نقدم محتوى باللغات العالمية الرئيسية.