كما تم الإعلان عنه قبل عام ، أطلقت Radgonske gorice رسميًا الآن نبيذًا فوارًا جديدًا يسمى Untouched by Light. شعار هذا النبيذ الفوار هو أن أفضل الأشياء تحدث في الظلام.
Raziskave kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni razsvetljavi povzroča spremembe v aromi. Zato so se pri Radgonskih goricah odločili potopiti se v temo in v njej pripraviti novo peneče vino. Kar dela to penino edinstveno, je njen proces proizvodnje. Med nočno trgatvijo, rotiranjem steklenic in pakiranjem se uporabljajo očala za gledanje v temi. Vino zori dve do tri leta v popolni temi v kleteh v Gornji Radgoni. Delavci Radgonskih goric to v žargonu imenujejo “temačna metoda”. Ko penina zapusti klet, jo ščiti steklenica iz črnega stekla, prav tako je steklenica zaradi dodatne zaščite od svetlobe in UV žarkov pakirana v vakuumirane vrečke.
Untouched by Light se proizvaja iz najboljšega chardonnaya (100-odstotni chardonnay, blanc de blanc) po klasični metodi s fermentacijo v steklenici. “Prvi letnik penine Untouched by Light je izjemno svež, saden in citrusen s pookusom zelenega čaja in mete. Kar najdemo na nosu, se nadaljuje v okusu. Zelo delikatni mehurčki mu dajo kremnost. Je kot odmev, ki balansira med nežnostjo in krepkostjo, ki sta si po navadi v nasprotju, a tukaj v harmoniji,” هو قال Pierre-Yves Bournerias, sommelier z inštituta Oenologique de Champagne.
Omejena količina 2.000 steklenic penine Untouched by Light penine, letnika 2016, je dostopna preko untouchedbylight.com in v Domu penine v Gornji Radgoni.