Untouched by Light: prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi

Kot je bilo napovedano pred letom dni, so Radgonske gorice sedaj tudi uradno lansirale novo penino, imenovano Untouched by Light. Moto te penine je, da se najboljše stvari dogajajo v temi.

Raziskave kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni razsvetljavi povzroča spremembe v aromi. Zato so se pri Radgonskih goricah odločili potopiti se v temo in v njej pripraviti novo peneče vino. Kar dela to penino edinstveno, je njen proces proizvodnje. Med nočno trgatvijo, rotiranjem steklenic in pakiranjem se uporabljajo očala za gledanje v temi. Vino zori dve do tri leta v popolni temi v kleteh v Gornji Radgoni. Delavci Radgonskih goric to v žargonu imenujejo “temačna metoda”. Ko penina zapusti klet, jo ščiti steklenica iz črnega stekla, prav tako je steklenica zaradi dodatne zaščite od svetlobe in UV žarkov pakirana v vakuumirane vrečke.

Untouched by Light

Untouched by Light se proizvaja iz najboljšega chardonnaya (100-odstotni chardonnay, blanc de blanc) po klasični metodi s fermentacijo v steklenici. “Prvi letnik penine Untouched by Light je izjemno svež, saden in citrusen s pookusom zelenega čaja in mete. Kar najdemo na nosu, se nadaljuje v okusu. Zelo delikatni mehurčki mu dajo kremnost. Je kot odmev, ki balansira med nežnostjo in krepkostjo, ki sta si po navadi v nasprotju, a tukaj v harmoniji,” je povedal Pierre-Yves Bournerias, sommelier z inštituta Oenologique de Champagne.

Omejena količina 2.000 steklenic penine Untouched by Light penine, letnika 2016, je dostopna preko untouchedbylight.com in v Domu penine v Gornji Radgoni.

Dodatne Informacije

untouchedbylight.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: kako narediti popolno sarmo? Ponujamo vam nekaj trikov!