Odlična novica za vse lepotice z oblinami: močnejša stegna in širši boki pomenijo daljše življenje

Močnejša stegna in široki boki imajo svoje prednosti. Glede na novo študijo naj bi ljudje s takšnimi lastnostmi živeli dlje!

Pred kratkim izvedena študija trdi, da veljajo maščobe na bokih za koristne, medtem ko močnejša stegna kažejo na večjo mišično maso. Ljudje, ki imajo ti dve lastnosti, pa naj bi celo živeli dlje.

V raziskavi so merili t.i. “centralno maščobo” in v kombinaciji z indeksom telesne mase (ITM) poskušali ugotovili tveganje za prezgodnjo smrt. Raziskovalci pravijo, da so prejšnje raziskave na tem področju, torej tiste, ki so preučevale povezave med obsegom pasu in tveganjem za smrt, dale “neskladne rezultate” ter da je prav njihovo delo najobsežnejše do zdaj! In glede na dobljene rezultate opozarjajo, da bi se ljudje morali osredotočati na svoj pas – maščobe okoli pasu, ne pa samo na ITM ali na telesno težo. Njihove ugotovitve, objavljene na bmj.com, sicer temeljijo na rezultatih 72 študij, v katerih je sodelovalo več kot 2,5 milijona ljudi.

Bodite pozorni na maščobe okoli trebuha!

Rezultati raziskave

Avtor študije, Tauseef Ahmad Khan z Univerze v Torontu, trdi, da je maščoba na trebuhu najbolj problematična maščoba na našem telesu. “Maščobe so shranjene okoli notranjih organov, njihov presežek pa je povezan z visokim holesterolom, visokim krvnim tlakom, boleznimi srca, diabetesom in srčnim infarktom.”

Znanstveniki so tako dokazali, da je odvečna maščoba na trebuhu povezana s tveganjem za prezgodnjo smrt, tudi če upoštevamo indeks telesne mase (ki lahko kaže, da smo suhu). Povečanje obsega pasu za 10 centimetrov prinaša za kar 11 odstotkov večje tveganje za smrt.

Glede na opravljeno raziskavo pa naj bi bila obseg stegen in obseg bokov “obratno povezana s tveganjem smrti zaradi vseh vzrokov”. Tako naj bi povečanje obsega bokov za 10 centimetrov zmanjšalo tveganje smrti za 10 odstotkov, povečanje obsega stegen za 5 centimetrov pa naj bi bi to zmanjšalo za kar 18 odstotkov. Dr. Khan je še dodal, da naj bi bila maščoba v bokih koristna, večja stegna pa naj bi bila pokazatelj količine mišic.

Močnejša stegna kažejo na mišice.

Dodatne Informacije

bmj.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj 10 dni na morju dela čudeže za telo in dušo?