13. decembra 2016 je v Evropski uniji, torej tudi v Sloveniji, začel veljati predpis, ki od proizvajalcev živil zahteva obvezno označevanje hranilne vrednosti živil. To pomeni, da bodo odslej informacije o hranilni vrednosti na vseh predpakiranih živilih. Na embalaži bodo morali proizvajalci navajati podatke o energijski vrednosti, količini ogljikovih hidratov, skupnih in nasičenih maščob, soli, sladkorjev in beljakovin. Izpadel je zgolj podatek o količini prehranskih vlaknin, ki (še) ni obvezen.
Obvezno označevanje hranilne vrednosti predpakiranih živil je še zadnja od sprememb leta 2011 sprejete evropske Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih evropskim potrošnikom. In kaj dodatne informacije na embalaži prinašajo potrošniku? Podatki o energijski vrednosti živil, količini sladkorjev, maščob, ogljikovih hidratov in drugih hranil, pomenijo dodatno varovalko pred izbiro nezdravih živil. Zdaj bomo torej še lažje izbrali živila z ugodnejšo prehransko sestavo.
اقرأ أكثر: 10 حقائق مثيرة للاهتمام حول الطعام لا تعرفها بالتأكيد
Dodatno informiranje o sestavi živil nam bo olajšalo prepoznavanje živil, ki so na strani zdravja. Marsikateri proizvajalci so svoje embalaže s temi podatki že opremili v preteklosti, navajanje hranilne vrednosti živil pa bo obvezno tudi v spletnih trgovinah. Od leta 2014 sta bila zakonsko predpisana le obvezno poudarjeno označevanje alergenov, minimalna velikost črk in način, kako se podatki predstavljajo. Navajenje hranilne vrednosti živila na embalaži je bilo vse do tega tedna prostovoljno.
Kaj pa izjeme? Hranilne vrednosti ni obvezno navajati obrtno proizvedenim živilom, ki jih proizvajalec dobavlja direktno končnemu potrošniku ali lokalnim podjetjem (posredništvno ni dovoljeno). Uredba velja za vsaj živila proizvedena od 13. decembra 2016 dalje. Na tržišču bodo seveda lahko ostala tudi živila, proizvedena pred tem datumo in označena po starem in sicer vse do preteka roka trajanja.