FBピクセル

カルニオーラ博物館創立 190 周年

私たちは、スロベニア国立博物館、スロベニア自然史博物館、スロベニア民族学博物館の前身であるカルニオーラ地方博物館の創立 190 周年を祝います。今回は充実したプログラムをご用意しており、3つの博物館すべての入場料が無料となります。プログラム:スロベニア国立博物館...

重要な情報
いつ?
どこ?
NMS - Prešernova in Metelkova, Ljubljana
主催者
フェイスブックイベント
入場料
入場無料!

Praznujemo 190. letnico ustanovitve Kranjskega deželnega muzeja, predhodnika Narodnega muzeja Slovenije, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Slovenskega etnografskega muzeja.

Ob tej priložnosti smo pripravili bogat program, vstop v  vse tri muzeje pa bo brezplačen.

Program:

Narodni muzej Slovenije – Prešernova

10.30

Arheozabava KOLIŠČARJI IN IZGUBLJENO BODALO

V vlogi koliščarjev bomo pobegnili v čas, ko je Ljubljansko barje še prekrivala voda. Ostrorogemu Jelenu in Jezerni Roži bomo pomagali zgraditi novo kolišče, poiskali pa bomo tudi bodalo, ki ga je izgubil Neokretni Karp. Ob tem bomo odkrili še mnogo zanimivega!

Delavnica je primerna za otroke od 7. leta dalje. Trajanje: 120 min. Število mest je omejeno.

13.00–17.00

KOL NA KOL KOLIŠČE. Ustvarjalne delavnice za družine na muzejskih hodnikih. Pridružite se kadar koli!

 
16.00

PREDSTAVITEV NAJDB Z LJUBLJANSKEGA BARJA, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije, v kontekstu vpisa »Prazgodovinskih kolišč okoli Alp« na UNESCO Seznam svetovne dediščine

–        Mag. Barbara Ravnik, Narodni muzej Slovenije: Pozdravni nagovor

–        Dr. Peter Turk, Narodni muzej Slovenije: Najdbe z Ljubljanskega barja, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije

–        Dr. Anton Velušček, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU: Sodobne raziskave prazgodovinskih kolišč na Ljubljanskem barju

–        Dr. Špela Karo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije: Priprava nominacije in vpis »Prazgodovinskih kolišč okoli Alp« na UNESCO Seznam svetovne dediščine

–        Barbara Zupanc, Krajinski park Ljubljansko barje: Načrti za upravljanje svetovne dediščine

16.45

MODNA REVIJA KREACIJ PO NAVDIHU NAJDB Z LJUBLJANSKEGA BARJA. Sodelujejo člani Društva Fran Govekar, Ig.

17.15

Dr. Peter Turk: PRAZGODOVINSKA KOLIŠČA IN BOBRI JANEZA JALNA. Predavanje

Priložnostna razstava – na ogled ves dan

OSTROROGI JELEN. Kako priti do jelena in kaj z njim narediti?

Lov na divje živali je bilo koliščarsko osnovno opravilo, s katerim so zadovoljevali večino potreb po mesu, maščobi in kožah pa tudi surovinah za izdelavo koščenega in roženega orodja. Na priložnostni razstavi Ostrorogi Jelen ob vpisu »Prazgodovinskih kolišč okoli Alp« na UNESCO Seznam svetovne dediščine bo moč občudovati različne lovske pripomočke in orodje, izdelano kosti oziroma rogovja jelena, najpogostejšega lovskega plena koliščarjev.

———————————————————————
19.00

SLAVNOSTNA PRIREDITEV ob 190. obletnici ustanovitve Kranjskega stanovskega muzeja

Goste bodo nagovorile direktorice muzejev mag. Barbara Ravnik, dr. Breda Činč Juhant in dr. Bojana Rogelj Škafar ter slavnostna govornica Damjana Pečnik, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo RS.

Prireditev bo povezoval Jure Godler, praznovanje pa nam bo polepšal Ljuben Dimkaroski z zvoki iz replike najstarejšega glasbila na svetu, piščali iz Divjih bab.

V atriju Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

10.00

SLAVNOSTNI BANKET. Posoda in kulinarika od sodobnosti do srednjega veka

Javno vodstvo kustosinje dr. Mateje Kos po zbirki Slavnostni banket stalne razstave Zgodovinske in umetnostne zbirke.

Nekatere oblike namizne posode so tako rekoč večne, že v najzgodnejših zgodovinskih obdobjih so se razvile do popolnosti. Spet druge so nastale mnogo kasneje, v povezavi s točno določeno vrsto hrane. Inovacije so spodbujali tudi novi materiali, kot fajansa ali porcelan. Vendar pa z različnimi oblikami in vrstami okrasja ni bogata samo naša sodobnost. Zelo zanimive vrste namizne posode najdemo v vseh obdobjih. Nekatere nas presenetijo s svojo domiselnostjo, servisi pa z velikim številom različnih sestavnih delov.

Tesno povezana s posodo je seveda hrana – in obratno. V različnih obdobjih so bile priljubljene različne jedi, v veljavi pa so bili tudi različni načini postrežbe.

Poleg vodstva po razstavi si boste lahko od blizu ogledali nekaj posod iz različnih obdobij – od srednjega veka do secesije, rimsko kulinariko pa boste lahko tudi preizkusili.

11.00–15.00

POKUŠINA RIMSKE JEDAČE IN PIJAČE

Starodavno rimsko kuhinjo danes prištevamo kar med tako imenovano zgodnjo mediteransko kuhinjo. Po ohranjenih rimskih receptih so jedačo in pijačo pripravili Društvo žena in deklet občine Hajdina z imenom »Hajdinke«, mesarija Arvaj in sodelavci Narodnega muzeja Slovenije. Ob pokušini bo o rimski hrani in pijači pa navadah spregovoril strokovnjak dr. Boris Kuhar, tudi mojster kulinarike. Stari Latinci bi dejali NOMEN EST OMEN ali, po naše, v imenu je pomen.

 

·         GUSTATIO – PREDJED

PANIS – KRUH (ženitovanjski, zeliščni in figov)

FOCACCIA – PIČICE

ZELIŠČNI NAMAZ S SKUTO

·         PRIMAE MENSAE – GLAVNI OBROK

PORCELLUM ILIONUM – TROJANSKI PRAŠIČ

FARCIMINA – KAŠNATA KLOBASA

OMENTATA – ARVAJEVE RIMSKE KLOBASICE

OLUS – ZELJE

APUA – SARDELE NA ŽARU NA RIMSKI NAČIN

·         MENSAE SECUNDAE – POOBEDEK

DULCIA DOMESTICA – DOMAČA SLADICA

CASTANEA – KOSTANJ

·         CONDITUM PARADOXUM – ZAČINJENO VINO

·         AQUA MULSA – MEDENA VODA

·         DEFRUTUM – MOŠT

·         VINUM – VINO

·        AQUA RECENS – SVEŽA VODA

———————————————————————
Nagradna igra Vse NAJboljše

Igra, namenjena družinam, poteka hkrati v treh muzejskih stavbah in treh muzejih, slavljencih. V katerem koli od njih so brezplačno na voljo letaki z nalogami. Rešitve se skrivajo na razstavah vseh treh muzejev. Ob predložitvi pravilno izpolnjenega letaka pri blagajni ene od muzejskih hiš obiskovalci dobijo srečko, ki jim prinese lepo darilce.

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。