初めてシャンパンを味わったときのことはおそらく覚えていないでしょう。しかし、理由があって特別な日に飲まれると確信させる魅惑的な味わいをあなたは確かに覚えているでしょう。シャンパンはお祝いの装飾が施されたテーブルを飾り、成功の乾杯や誕生日のお祝いに使用されます。その味は魅惑的で魔法的なので、抵抗することは不可能です。
Razkrivamo 6 stvari, ki jih niste vedeli o šampanjcu.
1. Šampanjec, ki je nastal v 19. stoletju, ni imel niti približno takšnega okusa, kot ga ima danes.
V 19. stoletju je imel šampanjec sladek okus, podoben sirupu. Ko ga je Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot začela izvažati v Anglijo, je odkrila, da imajo Angleži raje suh kot sladek šampanjec. Začeli so izdelovati dve vrsti šampanjca: sladkega in suhega oziroma ”z angleškim okusom”, kot ga poznamo še danes.
2. Okus je odvisen od postrežbe – za pravo izkušnjo je treba šampanjec piti iz kozarcev za vino.
Čeprav za šampanjec večinoma uporabljamo posebne kozarce, je za najpristnejšo izkušnjo priporočljivo uporabiti kozarce za vino. S tem boste preprečili, da vanj pomolite svoj nos.
3. Ko kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico iz kleti.
Kakovost šampanjca upada, če je izpostavljen luči, zato ni priporočljivo kupiti steklenice s police. Če kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico, ki jo hranijo v kleti. S tem boste dobili, za kar ste plačali.
続きを読む: 新年の初日にはシャンパンまたはスパークリングワイン
4. Šampanjca ne smete predolgo hraniti, preden ga odprete.
Pogosto velja prepričanje, da je šampanjec boljši, če je starejši. A to ne drži za vse vrste šampanjca. Večinoma je za pitje pripravljen takoj, zato ni treba čakati na pravo priložnost. Danes zvečer je že lahko prava priložnost, da ga pijete.
5. Šampanjca ne shranjujte v hladilniku.
V hladilniku ga hranite le kratek čas. Bolje je, da ga shranjujete v omari, kjer je dovolj hladno. Naj bo steklenica dobro zaprta, da se vonj šampanjca ne meša z drugimi vonji.
6. Najboljši šampanjec nastane na toplih in suhih območjih.
Vroča in dolga poletja niso najboljši znak za naš planet, so pa koristna za šampanjec. Toplota namreč uravnava sladkor, suho vreme pa omogoča, da je grozdje polnejšega okusa.