世界保健機関(WHO)は毎年、その誕生日である4月7日の世界保健デーにさらに強調するテーマを選択します。今回、彼女は食品の安全性を前面に押し出し、責任者や一般の人々にその重要性と、安全に食べられる食品を食卓に並べるために私たち自身にできることを思い出させたいと考えています。それが差し迫った問題であることは、世界的に見て、安全でない食品の影響でスロベニアの全人口が毎年死亡しているという事実によって証明されています。
7. april 2015, 65. svetovni dan zdravja, bo v znamenju varnosti hrane. Namreč hrani, ki vsebuje bakterije, parazite, viruse in kemične snovi, lahko pripišemo krivdo za več kot 200 bolezni, vse od driske do raka. Kljub ”doterani” skrbi za varnost živil pa na hrano vseskozi pretijo nove grožnje (novi patogeni, spremembe v okolju, v proizvodnji in distribuciji,…), sploh odkar je svet postal globalna vas in kontaminacije in virusi preskakujejo iz kontinenta na kontinent kot za šalo.
Vse to predstavlja še dodaten izziv in potrebo po okrepitvi sistemov za varnost živil, države pa morajo pri tem delovati skupaj, saj edino tako lahko posežejo v črno statistiko. Tu kot mentor vskoči WHO, ki si želi izboljšanja varnosti preskrbe s hrano, ki se začne pri kmetiji in konča na krožniku. WHO poleg priporočil odgovornim ponuja tudi pet vsakdanjih nasvetov, kako do varnejše hrane:
- Naj bo čisto
- Ločujte surovo in kuhano hrano
- Hrano temeljito skuhajte
- Živila hranite na primernih temperaturah
- Uporabljajte neoporečno vodo in surovine
続きを読む: 健康をより良くするための春の食習慣と食事
詳しくは:
www.who.int