チベットではヤクのバターと塩を入れたお茶を飲むことをご存知ですか。北アフリカではミントの葉がお茶に加えられ、極東では緑茶が添加物なしで飲まれます。この飲み物はさまざまな飲み方で飲まれていますが、その事実を知ると驚かれるでしょう。
Tukaj je nekaj nenavadnih, resničnih in fascinantnih dejstev o čaju.
1. Na svetu je približno 3000 različnih vrst čajev
Poznavalci čajev pravijo, da je okus določenega čaja odvisen od tega, kje 成長しています in za kakšno vrsto grmičevja gre. Čaji, ki so na voljo v trgovinah, so sestavljeni iz različnih vrst čajev, ki so združeni skupaj.
2. Metin čaj ni čaj, je infuzija
Vsi čaji, ki so označeni z oznako お茶, morajo nastati iz listov rastline Camellia sinensis. Vsa ostala ハーブ (npr. meta) ali フルーツ (npr. malina) so zgolj vodni izvleček iz rastline. Veliko podjetij čaju zgolj da ime “čaj”, ker je to nekaj, kar se da v skodelico お湯, je za バズフィード povedala strokovnjakinja za čaje Kate Woollard.
3. Mleko v kavi kaže na socialni status
Pitje čaja z mlekom je povezano s slabo kakovostjo porcelana, pravijo poznavalci. Ko so v preteklosti v slabo skodelico nalili vroč čaj, je ta počila. Da bi to preprečili, so nalili mleko. Z uporabo kakovostnejših skodelic pa tega ni bilo potrebno početi več. 牛乳 v čaju je začelo simbolizirati 威信, ki ga je uporabnik izkazal z uporabo najboljšega porcelana, in tudi višji socialni status. Mleko v čaju ni rezultat dobrega okusa, ampak prestiža.
4. V 18. stoletju so zaradi neizmerne dragocenosti čaj hranili v zaklenjeni skrinjici
Čaj, uvožen v ヨーロッパ konec 17. stoletja, je bil dragoceno blago, ki so ga varno hranili v zaklenjenih skrinjicah. Takšne škatle, ki jih lahko najdemo tudi v V&A muzeju, so pogosto vsebovale več predalov s kovinskimi škatlami za shranjevanje različnih vrst čajev ali sladkorja.
5. Zaradi zaslužka so v čaj dodajali aditive
Avtorica knjige o čajni tradiciji Lisa Boalt Richardson piše, da so v 18. stoletju čaj tudi 違法 uvažali. Zaradi dobička so tihotapci tako ogrozili čistost čaja, saj so mešali čaj z listi drugih rastlin. Dodajali pa so tudi vejice dreves, žagovino と ovčji gnoj.
6. Čajne vrečke so izumili na začetku leta 1900
Kar nekaj je razprav o tem, kdaj je bila prvič izdelana čajna vrečka. Leta 1901 sta ga patentirala Robert C. Lawson in Mary Molaren iz Milwaukee, sedem let pozneje pa je ameriški poslovnež Thomas Sullivan začel proizvajati vzorce čaja v finih svilnatih vrečkah, ki so jih kupci dali naravnost v vročo vodo.
7. Za pripravo idealne skodelice čaja obstaja britanski postopek priprave
Združenje britanskih proizvajalcev čajnih izdelkov, Odbor za trgovino s čaji in Ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in prehrano so leta 1980 oblikovali standarde za pripravo čaja. Če sledite tem navodilom, boste lahko pripravili idealen čaj. Potrebujete lonec iz porcelana. Na vsakih 100 ml vode morate dodati dva grama čaja. 温度 ne sme presegati 85 stopinj Celzija, za optimalen okus in občutek, pa mora biti お茶, ko ga postrežete, nad 60 stopinj Celzija.