料理展とコンテスト 輝かしい謝肉祭の後、断食の期間である四旬節が始まります。四旬節は灰の水曜日から始まり、イースターまでの40日間続きます。スロベニアの田舎では、灰の水曜日にまつわる風習が今も残っています。しかし、20世紀初頭には都市部では…
Kulinarična razstava in tekmovanje
Za prešernim pustom nastopi čas odrekanja, post. Začne se s pepelnično sredo in traja 40 dni, vse do velike noči. V zvezi s pepelnico je na slovenskem podeželju še ohranjenih nekaj slikovitih šeg. Po mestih pa so se v začetku 20. stoletja uveljavile tako imenovane slanikove pojedine, na katere so vabile vse bolj znane gostilne. Riba, še posebej ne najbolj cenjen slanik, je pač postna jed. Največja in najbolj čislana je kmalu postala slanikova pojedina v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, ki je že od leta 1908 organizirana kot velik kulinarični dogodek.
Tudi prihajajoče kulinarične razstave kuharskih mojstrovin, narejenih iz različnih sladkovodnih in morskih rib ter morskih sadežev, ne gre zamuditi.
Poleg kulinarične razstave bo potekalo tudi tekmovanje, na katerem bodo sodelovali kuharji iz vseh koncev Slovenije, ki bodo ustvarjali različne kulinarične mojstrovine.
85. Tradicionalna Slanikova pojedina s kulinaričnim tekmovanjem se bo zgodila na pepelnično sredo, 17. februarja 2010 med 11. in 17. uro v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.
Kulinarične specialitete bodo tudi na pokušino v »a la carte« in »take away« ponudbi. Posebej pa priporočamo »Kulinarično avanturo – hladno topli bife « pod taktirko Janeza Dolšaka, šefa kuhinje Grand hotela Union.