Klasično angleško temno pivo stout je svoje kavne note še podkrepilo s kavo Honduras Marcala. Nastal je Coffee Stout, slovensko pivo Pelicon z dodatkom kave Escobar.
Coffee Stout je inovativna ideja dveh craftarjev – mikropivovarne iz Ajdovščine in butične pražarne iz Vrhnike, ki sta se srečali v kreativnem centru Poligon. Prva velika kolaboracija malih rib bo stimulirala naše male možgane, da se ne bo več potrebno spraševati ali je boljše piti pivo ali kavo. Slovensko pivo Pelicon z dodatkom kave Escobar namreč dokazuje, da je najboljša kombinacija obojega.
O Pivovarni Pelicon
Ajdovska pivovarna Pelicon se je začela kot ideja, ki je najprej poskusila srečo na ameriški platformi Kickstarter konec leta 2012. Zaživela je novembra leta 2013 v ajdovskih Palah pod vodstvom Anite Lozar in Mateja Pelicona. V letu delovanja je pivovarna trikrat prejela naziv za naj pivovarno leta, piva pa so skupno nabrala štiri nagrade. Najprestižnejši naslov pa je pivovarna dobila letošnjega januarja, ko jo je portal RateBeer razglasil za najboljšo v Sloveniji, the 3rd Pill pa za najboljše slovensko pivo. Ta trenutek na trgu delujejo slabo leto in pol ter ponujajo šest zvarkov – The 3rd Pill, Pally, Summer Ale, Out of China, Stout in Winter. Zaradi kreativnega prostopa k varjenju piva, v zbirko dodajajo tudi številne novosti v sodelovanju z drugimi butičnimi proizvajalci. Eno takšnih sodelovanj je tudi Coffee Stout.
O pražarnici vrhunskih kav Escobar
創設者 Escobar pražarnice vrhunskih kav sta Omar in Katja. Omar prihaja iz Hondurasa, kjer namesto jablan in hrušk, na vrtu rastejo kavovci, Katja pa z Vrhnike, kjer domuje pražarna. Glavni razlog za odprtje lastne pražarne so bile Omarjeve izostrene brbončice, ki se niso spoprijateljile s komercialnimi kavami s slovenskih trgovskih polic. Ko se je priselil v Slovenijo, je tako začel iskati zeleno kavo in poiskal dobavitelja, ki ga je prepričal. Omar in Katja sodelujeta neposredno s kmeti, kar pomeni, da kave do njiju priromajo neposredno iz manjših farm. Marsikatero izmed njih sta tudi že obiskala. V njuni pražarni kavo dnevno pražijo v majhnih količinah in pod budnim očesom strokovnjaka, saj verjameta, da je tak način praženja najboljši, saj lahko iz kavnih zrn le tako izvabimo prave arome in okus. Poleg stalnih hišnih mešanic Escobar, Skodelica kave in Kapučino, so v Escobarjevi ponudbi tudi izbrane, visokokakovostne kave z različnih koncev sveta, ki so dobavljive glede na sezono dozorevanja. Ker kave uvažata z manjših družinskih farm, preko kav predstavljata tudi kavne nasade, kjer so kave dozorele in ljudi, ki kavo pridelujejo. Kava Escobar nikoli ne pristane v skladiščih, saj je pražena vsak dan, dan za dnem.
O sodelovanju Escobar – Pelicon
Pivovarna Pelicon je kavne note v okusu in pookusu piva, ki nosi naziv Coffee Stout, obogatila z dodatkoma Escobar kave s poreklom, ki prihaja iz Hondurasa, natančneje iz regije Marcala. Do sodelovanja pa ne bi prišlo, če se Peliconi in Escobarji ne bi srečali v kreativnem centru Poligon, kjer lahko njihove craft izdelke tudi kupimo.
Preden preizkusite Coffee Stout naj opozorimo, da minister za zdravje opozarja: “Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju!”.
25. februarja lahko Coffee Stout premierno poizkusimo v kreativnem centru Poligon na dogodku Pelicon x Escobar.
詳しくは:
www.poligon.si, www.pivovarnapelicon.com, www.escobar.si