職業はなんですか?魚の切り身を解凍しますか、それとも冷凍のまま調理しますか?
Pogosto ljudje dvomijo, ali naj ribe predhodno odmrznejo ali termično obdelajo zamrznjene. Kaj je bolje?
Mnenja so deljena, tako so na eni strani gospodinje, ki trdijo, da zamrznjenih filejev ni treba odmrzniti, temveč jih le popariti ali ocvreti.
Obstajajo pravila, če jih ne odmrznete, jih ne pecite na dobro segretemu olju, ampak na pol segretem olju, ker potrebujejo več časa, da so pečeni. Če je olje prevroče, se na zunaj skorjica zažge in ne bodo pečeni v notranjosti.
Po drugi strani pa mnogi profesionalni kuharji trdijo, da je treba ribo pred kakršno koli toplotno obdelavo temeljito odmrzniti, da odteče odvečna voda in da se enakomerno zapečejo.
Zamrznjene ribje fileje je enostavno pripraviti, a obstaja nekaj trikov, s katerimi bodo pečeni, kakor na fotografiji v kuharski knjigi.
Kako pripraviti fileje ribe?
1. Bodite pozorni na kosti
Ne glede na to, da kosti ne bi smelo biti, obstaja možnost, da vsebujejo drobne kosti. Zato jih natančno preglejte in odstranite kosti, če jih najdete.
2. Ne pretiravajte s soljo
Zakaj? Ker potegne nase vodo in po toplotni obdelavi se lahko zgodi, da bodo fileji vodeni ali suhi, ne pa čvrsti in vlažni. Svetujemo vam, da marinadi dodate le ščepec soli, ostale začimbe pa dodate, tik preden ribo daste v ponev ali pečico.
3. Kako jih hrustljavo zapeči?
Če želite, da imajo fileji hrustljavo in zlato skorjo, je pomembno, da ribe pred peko ali cvrtjem dobro osušite z brisačo. Če so fileji premokri, se bodo parili in ne boste dobili popolne skorje.
4. Olje mora biti vroče
Ribe so hitro pečene, vendar jih ne smete dati v mrzlo olje, le to mora dobro segreto (to ne velja, če pripravljamo zamrznjeno ribo). Če olje ni dobro segreto, se bo riba prijela na ponev.
5. Na kateri strani peči ribo?
Pomembno je, na kateri strani se najprej peče, najprej naj se peče stran s kožo in se šele nato obrne.
6. Ne obračajte je prepogosto
Ne preverjajte non-stop ali je pečena. Počakajte, da se spodnja stran zapeče in šele nato obrnite.
7. Ne pecite jih predolgo
Fileji so res hitro pripravljeni, zato jih ne pecite dolgo, ker bodo postali trdi in brez okusa. Naj vam stran fileja vzame približno 3-5 minut, seveda odvisno od ribe.