Vonj nove knjige. Sveže pečen kruh. In svež vonj po dežju. Zakaj so večini ljudem ti vonji tako mamljivi? Zakaj tako lepo diši, ko dežuje?
Obstaja malo razlag, zakaj so nekateri nenavadni vonji za naše možgane tako prijetni. Še posebej, ko pada dež. In končno so ugotovili, na kakšen način se ta čudežna aroma proizvaja.
Prijeten, svež vonj je posledica organske spojine geosmin (katere ime je tudi izpeljano iz grških besed za “zemlja” in “vonj”), ki jo proizvajajo bakterije Streptomyces, ko umrejo. Človeški nos je občutljiv na geosmin in ga lahko zazna tudi v koncentracijah, ki so nizke (pet delcev na milijardo).
Leta 2017 je skupina strojnih inženirjev z uporabo visokohitrostnih kamer in fluorescenčnega barvila snemala kapljice vode, ki so padale na različne vrste tal、 したがって dežne kapljice. Ko so kapljice dežja tolkle v tla s pravo hitrostjo, so se zračni mehurčki ujeli pod njimi. Med potovanjem mehurčkov na površino, so ti v zrak iztisnili več sto manjših kapljic, ki vsebujejo geosmin in bakterije. Bakterije preživijo v majhni kapljici približno uro, nato potujejo naprej z vetrom.
— Dave Fawbert (@DaveFawbert) July 30, 2018
Včasih so tovrstne bakterije, ki jih kapljice prenašajo v zraku, lahko škodljive zaradi številnih prenašanja virusnih in potencialno smrtnih bolezni (npr. melioidoza, ki se širi med deževno sezono v jugovzhodni Aziji in severni Avstraliji), kar med drugim pojasnjuje tudi povezavo med dežjem in številnimi boleznimi, ki se prenesejo s potovanjem kapljic po zraku.
詳しくは:
自然.com