fbpx

토마토

Paradižnik je, kljub temu da ga pogosto zmotno uvrščamo med zelenjavo, sadje.Kaj še lahko povemo?Obstajalo naj bi okoli 7.500 različnih variacij paradižnika. Njegova uporaba je najbolj razširjena v mediteranski, še posebej italijanski kuhinji. Paradižnik lahko uživamo surov ali ...

Paradižnik je, kljub temu da ga pogosto zmotno uvrščamo med zelenjavo, sadje.

Kaj še lahko povemo?
Obstajalo naj bi okoli 7.500 različnih variacij paradižnika. Njegova uporaba je najbolj razširjena v mediteranski, še posebej italijanski kuhinji. Paradižnik lahko uživamo surov ali kuhan, kot sok, v solatah, hladnih ali toplih juhah, različnih omakah za testenine ali pico, lahko ga pečemo na žaru ali celega v pečici skupaj z ribami ali pečenko, lahko ga posušimo in posušenega uporabljamo za različne namaze ali priloge … Najbolje je, če tudi pri kuhanju uporabljamo sveže paradižnike, kislino pa zatremo s kančkom dodanega sladkorja. Če imamo paradižnika v poletnih mesecih preveč, ga lahko zamrznemo (celega, narezanega ali pasiranega). Za kuhano paradižnikovo mezgo, paradižnikovo juho, … najprej cele paradižnike kuhamo v vreli vodi okoli 20 minut, da z njih lažje odstranimo lupino. Olupljene pretlačimo z vilico (če želimo večje koščke) ali skozi cedilo (če želimo gosto pasto). Paradižnike lahko podobno kot papriko polnimo, lahko pa z različnimi nadevi (sirni, tuna, jajčni …) polnimo surove. Paradižnikov nikoli ne kuhamo v aluminijasti posodi, saj bo njihova visoka vsebnost kislin reagirala s kovino, pri čemer lahko aluminij preide v hrano. Prav tako moramo biti pozorni na to, da kislina, ki jo vsebujejo, vpliva na proces kuhanja ostalih sestavin. Če recimo skupaj s paradižnikom kuhamo fižol, bo le-ta potreboval približno 20 odstotkov več časa, da se skuha, kot sicer.

Nekaj posebnežev
San Marzano je posebna vrsta podolgovatega paradižnika, ki med mnogimi svetovno znanimi kuharji velja za najboljši paradižnik na svetu. Sadeži so ožji, malce koničasti, mesnati in z manj semeni. So bolj sladki in manj kiselkasti. Imajo zelo tanko lupino, ki se med kuhanjem praktično raztopi ter se pomeša s paradižnikovo sredico, kar naredi edinstven okus. Leta 1770 naj bi kot darilo perujskega kralja neapeljskemu kralju v Campagnio prispelo prvo seme San Marzana. Pri nas je paradižnik San Marzano na voljo v spletni trgovinici www.dobrote.si kot Il Miracolo di San Gennaro. Paradižnike prideluje in obdeluje gospod Sabato, ki ob pridelavi ne upodablja kemikalij, temveč upošteva kolobarjenje. Paradižnike obere in obdela ročno. Paradižniki San Marzano so obrani šele, ko popolnoma dozorijo, v zadnjih 15 dneh pred obiranjem jih izjemno malo zalivajo, pobirajo pa jih v najbolj zreli dobi, in sicer zvečer, ob sončnem zahodu. Naslednji posebnež je paradižnik redke sorte Pull, ki je v omenjeni spletni trgovini na voljo pod imenom Terra, Amore e Fantasia. Ta vrsta paradižnika obrodi zelo malo sadov, sadeži so bogatega okusa in razvijejo sladkobo ter noto bazilike. Pridelani so v omejenih količinah in obrani ročno samo v času 15 dni v avgustu. Paradižnik Piennolo je češnjev paradižnik, ki je dobil ime po tradiciji iz Vesuva, kjer vpletajo drozde češnjevega paradižnika na kos vrvi in tako naredijo velik šopek, ki ga obesijo na suho in zračno mesto. V nadaljnjih mesecih iz šopka potopoma trgajo paradižnike, ki z debelo lupino ohranjajo vlago in tako lahko ostanejo sveži tudi čez zimo.

Previous
Dobra bera

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.