납작한 배는 여성에게 있어 남성에게 '식스팩'이 되는 것과 같습니다. 이는 건강한 식단뿐만 아니라 규칙적인 운동을 반영하는 것입니다. 매일 우리는 수백 유로의 비용이 드는 마법의 다이어트와 기적적인 체중 감량 제품에 대해 듣습니다. 이제 부엌을 살펴보고 뱃살을 태우는 데 도움이 되는 음식을 찾아야 할 때입니다. 물론 규칙적인 운동도 잊어서는 안 됩니다. 아시다시피... 파리가 없으면 신발이 신지 않습니다.
Za raven trebuh moraš poseči po naslednjih živilih …
10. Ovsena kaša
Ali veste, zakaj ljudje zjutraj hrepenimo po nezdravo sladkem ali s soljo napolnjenem prigrizku? Ker zamudimo zajtrk, ker nismo dovolj zajtrkovali ali pa ker je naša raven sladkorja padla. Eden izmed načinov, kako preprečimo takšen napad lakote, je, da si za zajtrk privoščimo ovseno kašo. Ta je bogata z vlakninami in telo potrebuje dlje, da jih prebavi. Zato se tudi mi dlje počutimo siti in nimamo želje po nezdravih prigrizkih. Poskrbimo, da bo naša ovsena kaša brez dodanega sladkorja ali okusa, raje si zraven privoščimo nekaj jagodičevja ali rezin banane.
9. Oreščki in semena
Lanena semena, pistacije, orehi, sončnična semena, mandlji, bučna semena in vsi drugi oreščki ali semena, ki si jih lahko zamislimo, bodo pomagali pri ohranjanju ravnega trebuha. Semena in oreščki so prav tako polni zdravih maščob in mineralov. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da vsak dan ob napadu lakote pojemo 24 mandljev. Izogibajmo se slanih semen in oreščkov, saj vsebujejo veliko natrija, ta pa ni dober za naš krvni tlak.
8. Meso
Seveda gre za belo in pusto meso, to je najboljša vrsta mesa, ki bo maščobe držala stran od našega trebuha. Meso piščancev iz proste reje, rib in s travo krmljenega goveda – to so vrste mesa, ki znanstveno dokazano pomagajo pri porabi maščob. Kadar jemo hrano, bogato z beljakovinami, naše telo namreč porabi kar 30 odstotkov kalorij.
7. Beljakovinski prašek
Beljakovine v prahu niso samo za ljudi, ki si želijo povečati mišično maso. Te beljakovine namreč vsebujejo aminokisline, ki gradijo mišice in porabljajo maščobo. Če v smuti dodamo dve žlici praška, pomagamo svojemu telesu, da porablja maščobe na predelu trebuha. Seveda smuti ne sme biti sladek ali pa narejen s čokolado. Vsebuje naj nesladkan jogurt, sadje in nemastno mleko.
6. Olja
Verjetno se to sliši popolnoma narobe. Ali ni olje polno kalorij? Olja, ki so dobra za uživanje, imajo koristne kalorije. To so kokosovo, repično in olivno olje; vsa ta lahko dejansko pomagajo našemu telesu pri porabi maščob. S temi olji namreč pomagamo telesu, da holesterol ohranja na najnižji ravni, hkrati pa zadovoljijo naše želje po nepotrebnih kalorijah. Nezdrava olja so hidrogenirana, polna nasičenih maščob in transmaščob.
더 읽어보기: Superživila, ki kurijo maščobe in pomagajo pri hujšanju
5. Omlete
Jajca so polna beljakovin, ki porabljajo maščobe, omega-3 maščobnih kislin, cinka, fosforja, železa, kalcija, holina, folatov in bistvenih vitaminov. Jajca se prebavljajo počasi, zato se počutimo siti dlje, kar zmanjša možnost, da bomo iskali nekaj za prigrizniti. Preden začnemo zajtrkovati omlete, se s svojim zdravnikom posvetujmo o ravni našega holesterola. Morda je previsoka.
4. Stročnice
Limski, navadni in črni fižol so bogati z vlakninami, ki pomagajo našemu telesu znebiti se strupov. Poleg tega ne vsebujejo veliko kalorij in so polni beljakovin, ki pomagajo pri izgubi teže in oblikovanju telesa. Jedi s fižolom bodo izboljšale našo presnovo in enkrat na teden si namesto mesa privoščimo fižol.
3. Zelena zelenjava
Ohrovt, brokoli, špinača, rukola in radič so polni bistvenih vitaminov in mineralov ter ima zelo malo kalorij. Brokoli in špinača sta še posebej bogati z vlakninami, ki pomagajo pospešiti našo presnovo in zmanjšujejo zaprtje. Če bomo jedli solato pred obrokom, se bomo počutili bolj site.
2. Arašidovo maslo
Arašidovo maslo preprečuje napihnjen trebuh, saj ohranja dobro delovanje prebavnega sistema, to pa zaradi ene ključne sestavine – niacina. Tako kot oreščki in semena arašidovo maslo skrbi, da smo dlje siti in da je manj verjetno, da bomo posegli po hitrem, nezdravem prigrizku. Ker je arašidovo maslo polno maščob, moramo omejiti velikost porcije. Preveč arašidovega masla bi namreč lahko povišalo raven holesterola v telesu. Na dan sta tako dovolj dve žlici. Poskrbimo, da izberemo naravno arašidovo maslo in se izognemo tistim, ki imajo dodan sladkor.
1. 녹차
Zeleni čaj je poln antioksidantov, ki naj bi pospešili našo presnovo in topili maščobo. Sodeč po raziskavi, ki so jo opravili švicarski strokovnjaki, naj bi nam pitje zelenega čaja pomagalo porabiti kar 266 kilokalorij več, kot če pijemo navadni čaj. Kadar kupujemo zeleni čaj, se izogibajmo čaju v steklenicah ali plastičnih embalažah, ker je bil predelan in posledično ne vsebuje veliko hranilnih snovi. Namesto tega lahko eno filtrirno vrečko zelenega čaj potopimo v skodelico vode in ga spijemo toplega ali pa dodamo ledene kocke in si tako pripravimo ledeni čaj. Priporočljivo je, da na dan spijemo štiri skodelice zelenega čaja.