샴페인을 처음 맛본 순간을 기억하지 못할 수도 있습니다. 그러나 당신은 특별한 경우에 마신다는 것을 확신하게 만든 매혹적인 맛을 확실히 기억합니다. 샴페인은 축제 분위기로 장식된 테이블을 장식하며, 성공을 축하하고 생일을 축하하는 데 사용됩니다. 그 맛이 매혹적이고 마술적이기 때문에 저항하는 것은 불가능합니다.
Razkrivamo 6 stvari, ki jih niste vedeli o šampanjcu.
1. Šampanjec, ki je nastal v 19. stoletju, ni imel niti približno takšnega okusa, kot ga ima danes.
V 19. stoletju je imel šampanjec sladek okus, podoben sirupu. Ko ga je Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot začela izvažati v Anglijo, je odkrila, da imajo Angleži raje suh kot sladek šampanjec. Začeli so izdelovati dve vrsti šampanjca: sladkega in suhega oziroma ”z angleškim okusom”, kot ga poznamo še danes.
2. Okus je odvisen od postrežbe – za pravo izkušnjo je treba šampanjec piti iz kozarcev za vino.
Čeprav za šampanjec večinoma uporabljamo posebne kozarce, je za najpristnejšo izkušnjo priporočljivo uporabiti kozarce za vino. S tem boste preprečili, da vanj pomolite svoj nos.
3. Ko kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico iz kleti.
Kakovost šampanjca upada, če je izpostavljen luči, zato ni priporočljivo kupiti steklenice s police. Če kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico, ki jo hranijo v kleti. S tem boste dobili, za kar ste plačali.
더 읽어보기: 새해 첫날의 샴페인 또는 스파클링 와인
4. Šampanjca ne smete predolgo hraniti, preden ga odprete.
Pogosto velja prepričanje, da je šampanjec boljši, če je starejši. A to ne drži za vse vrste šampanjca. Večinoma je za pitje pripravljen takoj, zato ni treba čakati na pravo priložnost. Danes zvečer je že lahko prava priložnost, da ga pijete.
![Zapeljiv šampanjec](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2015/11/sparkling-wine-1030754_1920-660x440.jpg)
5. Šampanjca ne shranjujte v hladilniku.
V hladilniku ga hranite le kratek čas. Bolje je, da ga shranjujete v omari, kjer je dovolj hladno. Naj bo steklenica dobro zaprta, da se vonj šampanjca ne meša z drugimi vonji.
6. Najboljši šampanjec nastane na toplih in suhih območjih.
Vroča in dolga poletja niso najboljši znak za naš planet, so pa koristna za šampanjec. Toplota namreč uravnava sladkor, suho vreme pa omogoča, da je grozdje polnejšega okusa.