fbpx

차에 관한 독특하고 사실이며 흥미로운 7가지 사실

Ste vedeli, da v Tibetu pijejo čaj z jakovim maslom in soljo. Čaju v severni Afriki dodajajo metine liste, na Daljnem vzhodu pa pijejo zeleni čaj brez dodatkov. Ta napitek se pije na najrazličnejše načine, dejstva o njem pa vas bodo presenetila.

Tukaj je nekaj nenavadnih, resničnih in fascinantnih dejstev o čaju.

1. Na svetu je približno 3000 različnih vrst čajev

Poznavalci čajev pravijo, da je okus določenega čaja odvisen od tega, kje raste in za kakšno vrsto grmičevja gre. Čaji, ki so na voljo v trgovinah, so sestavljeni iz različnih vrst čajev, ki so združeni skupaj.

Okus čaja je odvisen od grmičevja in lokacije, kjer raste.
Okus čaja je odvisen od grmičevja in lokacije, kjer raste.

2. Metin čaj ni čaj, je infuzija

Vsi čaji, ki so označeni z oznako , morajo nastati iz listov rastline Camellia sinensis. Vsa ostala 허브 (npr. meta) ali 과일 (npr. malina) so zgolj vodni izvleček iz rastline. Veliko podjetij čaju zgolj da ime “čaj”, ker je to nekaj, kar se da v skodelico 뜨거운 물, 는 BuzzFeed povedala strokovnjakinja za čaje Kate Woollard.

Pravi čaj mora nastati iz listov rastline Camellia sinensis.
Pravi čaj mora nastati iz listov rastline Camellia sinensis.

3. Mleko v kavi kaže na socialni status

Pitje čaja z mlekom je povezano s slabo kakovostjo porcelana, pravijo poznavalci. Ko so v preteklosti v slabo skodelico nalili vroč čaj, je ta počila. Da bi to preprečili, so nalili mleko. Z uporabo kakovostnejših skodelic pa tega ni bilo potrebno početi več. 우유 v čaju je začelo simbolizirati 명성, ki ga je uporabnik izkazal z uporabo najboljšega porcelana, in tudi višji socialni status. Mleko v čaju ni rezultat dobrega okusa, ampak prestiža.

Mleko v čaju je nekoč predstavljalo višji socialni status tistega, ki ga je pil.
Mleko v čaju je nekoč predstavljalo višji socialni status tistega, ki ga je pil.

4. V 18. stoletju so zaradi neizmerne dragocenosti čaj hranili v zaklenjeni skrinjici

Čaj, uvožen v 유럽 konec 17. stoletja, je bil dragoceno blago, ki so ga varno hranili v zaklenjenih skrinjicah. Takšne škatle, ki jih lahko najdemo tudi v V&A muzeju, so pogosto vsebovale več predalov s kovinskimi škatlami za shranjevanje različnih vrst čajev ali sladkorja.

Skrinjica za shranjevanje čajev.
Skrinjica za shranjevanje čajev.

5. Zaradi zaslužka so v čaj dodajali aditive

Avtorica knjige o čajni tradiciji Lisa Boalt Richardson piše, da so v 18. stoletju čaj tudi nezakonito uvažali. Zaradi dobička so tihotapci tako ogrozili čistost čaja, saj so mešali čaj z listi drugih rastlin. Dodajali pa so tudi vejice dreves, žagovino 그리고 ovčji gnoj.

Čaj so tihotapili in ga mešali z drugimi snovmi.
Čaj so tihotapili in ga mešali z drugimi snovmi.

6. Čajne vrečke so izumili na začetku leta 1900

Kar nekaj je razprav o tem, kdaj je bila prvič izdelana čajna vrečka. Leta 1901 sta ga patentirala Robert C. Lawson in Mary Molaren iz Milwaukee, sedem let pozneje pa je ameriški poslovnež Thomas Sullivan začel proizvajati vzorce čaja v finih svilnatih vrečkah, ki so jih kupci dali naravnost v vročo vodo.

Čajne vrečke so izumili na začetku 20. stoletja.
Čajne vrečke so izumili na začetku 20. stoletja.

7. Za pripravo idealne skodelice čaja obstaja britanski postopek priprave

Združenje britanskih proizvajalcev čajnih izdelkov, Odbor za trgovino s čaji in Ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in prehrano so leta 1980 oblikovali standarde za pripravo čaja. Če sledite tem navodilom, boste lahko pripravili idealen čaj. Potrebujete lonec iz porcelana. Na vsakih 100 ml vode morate dodati dva grama čaja. 온도 ne sme presegati 85 stopinj Celzija, za optimalen okus in občutek, pa mora biti , ko ga postrežete, nad 60 stopinj Celzija.

Čaj lahko tudi pripravite po britanskem receptu.
Čaj lahko tudi pripravite po britanskem receptu.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.