요리 경연 대회 및 요리 경연 대회 영광스러운 슈로브타이드(Shrovetide)가 끝나면 금욕의 기간인 사순절이 시작됩니다. 사순절은 재의 수요일부터 시작하여 부활절까지 40일간 지속됩니다. 슬로베니아 시골에는 여전히 재의 수요일과 관련된 아름다운 풍습들이 남아 있습니다. 그러나 20세기 초, 도시에서는...
Kulinarična razstava in tekmovanje
Za prešernim pustom nastopi čas odrekanja, post. Začne se s pepelnično sredo in traja 40 dni, vse do velike noči. V zvezi s pepelnico je na slovenskem podeželju še ohranjenih nekaj slikovitih šeg. Po mestih pa so se v začetku 20. stoletja uveljavile tako imenovane slanikove pojedine, na katere so vabile vse bolj znane gostilne. Riba, še posebej ne najbolj cenjen slanik, je pač postna jed. Največja in najbolj čislana je kmalu postala slanikova pojedina v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, ki je že od leta 1908 organizirana kot velik kulinarični dogodek.
Tudi prihajajoče kulinarične razstave kuharskih mojstrovin, narejenih iz različnih sladkovodnih in morskih rib ter morskih sadežev, ne gre zamuditi.
Poleg kulinarične razstave bo potekalo tudi tekmovanje, na katerem bodo sodelovali kuharji iz vseh koncev Slovenije, ki bodo ustvarjali različne kulinarične mojstrovine.
85. Tradicionalna Slanikova pojedina s kulinaričnim tekmovanjem se bo zgodila na pepelnično sredo, 17. februarja 2010 med 11. in 17. uro v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.
Kulinarične specialitete bodo tudi na pokušino v »a la carte« in »take away« ponudbi. Posebej pa priporočamo »Kulinarično avanturo – hladno topli bife « pod taktirko Janeza Dolšaka, šefa kuhinje Grand hotela Union.


