fbpx

아르간 오일

사막 베르베르족의 "생명의 나무"인 아르간 나무는 모로코 남서쪽의 아가디르(Agadir)와 에사우이라(Essaouira) 주변에서만 자랍니다. 요리에 사용되며 화장품 산업에서도 높은 평가를 받는 아르간 오일은 아르간 나무의 열매에서 얻습니다. 오일을 추출하는 전통적인 방법은 매우...

Arganovo drevo, “drevo življenja” za puščavske Berbere uspeva samo še na jugo-zahodu Maroka, v okolici Agadirja in Essaouire. Arganovo olje, ki ga uporabljajo v kulinariki in je visoko cenjeno tudi v kozmetični industriji, pridobivajo iz plodov arganovega drevesa. Tradicionalna metoda za pridobivanje olja je zelo dolgotrajna, običajno se je poslužujejo berberske ženske. Te sedijo na tleh, med nogami imajo ploščat grob kamen z vdolbino v kateri s pomočko okroglih kamnov drobijo plodove arganovega drevesa. Ti so zeleni in spominjajo na olive, čeprav so večji in bolj okrogli. Znotraj zelenega olupka je trda lupina. Ko jo zdrobijo, pridejo do jedrc, bogatih z oljem. V enem plodu so lahko največ tri jedrca. Ta nežno spražijo, kar olju doda značilen, oreščkast okus. Po praženju jedrca stiskajo med kamnitimi ploščami. Za en liter olja je potrebnih približno 35 kilogramov jedrc. Zaradi dolgotrajnega postopka so začeli olje stiskati tudi strojno. Arganovo olje je bogato z vitaminom E, karotenom, maščobnimi kislinami in antioksidanti … Znižuje holesterol, preprečuje arteriosklerozo in omili remvatične težave, gladi gube ter pomlajuje kožo. Olje, ki ga uporabljamo v kulinariki je nujno narejeno iz praženih arganovih jedrc, medtem ko olje iz nepraženih jedrc uporabljamo v kozmetiki za masažo, zdravljenje različnih kožnih nepravilnosti in bolezni … Zaradi njegove cene (za 250 ml bomo lahko odšteli tudi 30 evrov) lahko nepoznavalci kupimo tudi ponaredek – pogosto pod imenom arganovo olje prodajajo kar olivno olje, obarvano s paprika ali kakšnim drugim barvilom.

Tekoče zlato v kuhinji
Arganovo olje je samo po sebi tako dobro, da ga lahko preprosto postrežemo na krožniku in ponudimo s kruhom. Sicer pa z njim lahko izboljšamo okus solatam, kus kusu, samo kapljica je dovolj, da izboljšamo okus različnim hladnim juham (španska hladna juha, bučna juha…), pečeni zelenjavi. Za popoln berberski zajtrk lahko nekaj kapljic arganovega olja zmešamo z jogurtom in medom. Odlično se poda h pečenim ribam in ostalim morskim dobrotam. Arganovega olja zaradi njegovih dragocenih maščobnih kislin nikoli ne segrevamo, temveč ga jedem dodajamo na koncu, hladnega samo za okus. Ravno zaradi tega je zelo priljubljen tudi pri ljudeh, ki uživajo samo presno hrano. Odlično se ujema z limoninim sokom in kozjim sirom. Z nekaj kapljicami arganovega olja lahko aromatiziramo rižote in različne testenine, katerim da arganovo olje toliko okusa, da je dovolj, če dodamo le še malce soli in sveže mletega popra. Tudi sicer ima arganovo olje toliko okusa, da ga je škoda uporabljati v močno začinjenih jedeh ali v kombinaciji z začimbami, ki so že same po sebi zelo aromatične. Iz ostankov, pridobljenih ob pridelavi arganovega olja pripravijo temno rjavo pasto amlou, ki ji dodajo sladkor in jo ponudijo kot namaz za kruh. Okus ima podoben kot arašidovo maslo.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.