Za uživanje kraških dobrot v avtentičnem okolju stare kmečke hiše se odpravimo v Gostilno Šajna v Šepulje ali enostavneje na Domačijo, kot ji domači in gostje raje rečejo. S primorske avtoceste zavijemo proti Sežani, nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici in v vasi Križ sledimo kažipotom za ...
Šepulje 33
세자나
Za uživanje kraških dobrot v avtentičnem okolju stare kmečke hiše se odpravimo v Gostilno Šajna v Šepulje ali enostavneje na Domačijo, kot ji domači in gostje raje rečejo. S primorske avtoceste zavijemo proti Sežani, nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici in v vasi Križ sledimo kažipotom za Šepulje in Domačijo. Mogočna kamnita zgradba vabi v skrbno urejeno notranjost, kjer bomo v miru in ob diskretni postrežbi resnično uživali v ponujenih dobrotah. Kuhinja z navadami pravih Kraševcev temelji na pršutu in teranu, seveda ne manjkajo tipične jedi, ki so od nekdaj pogrele od ostre burje prepihane kosti. Pozimi še kako tekne jota, stalnica kuharjev in gospodinj blizu italijanske meje je kajpada “pašta”, na Domačiji pripravljajo tudi izvrstne štruklje in njoke. Za mesojedce imajo zmeraj na zalogi preizkušene recepte za pripravo izbranega telečjega in govejega mesa, posebej se pohvalijo z bifteki, če smo bolj naklonjeni morskim dobrotam, pa nas presenetijo z ribami na sto in en način. V hladnejših dneh se bomo med obedom ali uživaško večerjo zatekli v prijetno ogrevano restavracijo, ko se bodo letni časi obrnili, pa je prava izbira počasno kosilo za kamnito mizo pod mogočno murvo. Pri Šajnovih lahko tudi prespimo, če smo se preveč najedli ali napili izbranih kraških vin, ali če preprosto želimo izkusiti čar kraškega sončnega vzhoda in se po jutranji kavi in lahkem zajtrku odpraviti na potep po vasi, ki diši po burji, pršutu in teranu.