Obožujete grozdje, a včasih ga raje ne jeste, ker se vam zdi, da je na njem polno pesticidov ali umazanije. Kako lahko na naraven način očistite grozdje pesticidov?
Grozdje je bogato z vitamini skupine B, pa tudi z minerali, kot so: železo, kalcij, magnezij, kalij, cink in baker.
Med pridelavo in zorenjem pa ga pogosto škropijo s pesticidi, in ker ima značilno obliko, le ti pogosto ostanejo na grozdju tudi po pranju. Prav zaradi tega ga je treba temeljito umiti, a samo voda ni dovolj.
S tem preprostim trikom ste lahko prepričani, da ste iz grozdja odstranili vse pesticide in strupe. Pri pranju je pomembno, da ga operete, preden ga boste uživali in ne prej. Če ga takoj operete, boste spodbudili dodatno vlago, in se bo hitreje pokvarilo.
Pranje grozdja s kisom
Zmešajte raztopino vode in kisa. To je najučinkovitejša koncentracija za odstranjevanje bakterij in pesticidov.
V dva litra vode dodajte dve žlici kisa. V to raztopino dajte grozdje in pustite stati 5-10 minut.
Nato vsak grozd posebej splaknite s hladno vodo.
S tem postopkom boste sprali vse preostale bakterije ali ostanke pesticidov in ne skrbite, kis ne bo spremenil okusa grozdja.