fbpx

플라스틱 오염: 우리는 이러한 품목을 매일 사용하고 이로 인해 많은 피해를 입힙니다.

사진: 엔바토
Last updated:

플라스틱 오염은 해양 생물과 환경에 막대한 피해를 주고 있으며, 가장 큰 문제는 사용되는 플라스틱 중 약 30 %가 일회용이라는 것입니다. 우리 집은 결국 쓰레기통에 버려지는 플라스틱 제품으로 가득 차 있습니다. 실용적으로 보이지만 한 번만 사용하면 버립니다. 이 플라스틱은 환경에 최악일 뿐만 아니라 가장 많이 사용됩니다. 우리는 거의 매일 사용하는 최악의 일회용 플라스틱 제품을 제공합니다.

Onesnaževanje s plastiko se prične že v naših domovih. Za velik korak k trajnosti in varstvu okolja odstranite plastiko za enkratno uporabo iz svojega življenjskega sloga.

Predmeti, ki povzročajo onesnaževanje s plastiko

1. Plastične vrečke

Čeprav se o njih že dolgo govori, se mnogi še vedno premalo zavedajo škodljivih učinkov onesnaževanja s plastiko in plastičnih vrečk na okolje. Ocenjuje se, da se na svetu letno porabi več kot 500 milijard plastičnih vrečk. Razgradnja ene vrečke traja več kot sto, tudi do petsto let, odvisno od pogojev, v katerih se razgrajuje. Vrečke se najprej razgradijo na manjše dele, nato v plastični prah, ki onesnažuje ekosisteme in konča v hrani in vodi. Plastične vrečke je mogoče enostavno odpihniti in odnesti v območja divjih živali. Številne morske živali so zaradi plastičnih vrečk ogrožene, saj se lahko vanje zapletejo in zadušijo, živali pa jih lahko tudi pojedo. Potem ko so bili sprejeti zakoni, ki urejajo uporabo plastičnih vrečk in so mnogi prešli na okolju prijaznejše alternative, je še vedno v uporabi ogromno najtanjših plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo.

사진: 엔바토

2. Plastične steklenice za vodo

Plastenke za enkratno uporabo v katerih prodajajovodo, mineralno vodo, ledene čaje, sokove in druge pijače, so med največjimi viri odpadkov na kopnem in v morju. So eden najbolj priljubljenih plastičnih materialov za enkratno uporabo in številka ena pri onesnaževanju planeta s plastiko. Zamaški iz plastičnih steklenic so pogost pojav na plažah. V ZDA vsako uro zavržejo skoraj tri milijone plastičnih steklenic, medtem ko Združeno kraljestvo porabi približno 10 milijard steklenic na leto. Namesto da kupujete pijače v plastenkah, si priskrbite steklenico za večkratno uporabo iz stekla ali iz nerjavečega jekla ali aluminija, ki jo lahko vedno nosite s seboj in jo napolnite, kadarkoli želite, po uporabi pa jo je enostavno oprati.

3. “To-go” kavni lončki in pokrovi

Vsako leto porabimo približno 1,8 milijarde lončkov in 1,5 milijarde pokrovčkov za kavo, večina jih konča na odlagališčih. Pomembno je omeniti, da se večina lončkov za kavo in pokrovov na prostem ne reciklira ali kompostira. Če se le da, ne uporabljajte kavnih aparatov. Uporabite skodelice za večkratno uporabo in če kupite kavo za na poti v kavarno in ne morete uporabiti lastne skodelice za večkratno uporabo, vsaj ne vzemite pokrova.

Foto: Vie Studio/Pexels

4. Embalaža za hrano za s seboj

Polistiren je plastična komponenta, ki jo najdemo v različnih vrstah plastike, od jedilnega pribora do kavnih skodelic in slamic. Bolj znan je kot bel material, ki mu pravimo stiropor. Ni biorazgradljiv in se redko reciklira, saj zahteva zapleten postopek recikliranja. To lahko plastiko pogosto odpihne z odlagališč in smetnjakov v območja z divjimi živalmi in oceane, kar povzroča onesnaženje in predstavlja grožnjo divjim živalim. Zaradi svoje mehke strukture hitro začne razpadati in se razprši na milijone drobnih koščkov, ki jih ptice in druge prostoživeče živali pogosto zamenjajo za hrano. Dobra novica je, da poteka delo za sprejem zakonov v prihodnjih letih, ki bodo prepovedali uporabo polistirenske embalaže za živila. Vendar pa so plastične posode za enkratno uporabo še vedno povsod, od supermarketov do lokalnih kavarn in restavracij s hrano za s seboj. Ko boste naslednjič naročali hrano za s seboj, izberite jedi, kot je pica, ki niso pogosto v plastičnih posodah, in se izogibajte predpakiranim obrokom. Nekatere možnosti pakiranja vključujejo posode za hrano iz nerjavečega jekla in zidane kozarce. Nakupujete lahko tudi v trgovinah z razsuto hrano in prinesete svoje posode za polnjenje.

5. Plastični jedilni pribor

Plastični pribor je lahko poceni in priročen, ko prirejate zabave ali piknike, a ko ga zavržete, konča na odlagališčih. Večina reciklažnih centrov in strojev za recikliranje jih zaradi njihove oblike ne more sortirati. Alternative je mogoče izdelati iz materialov, kot so bambus, palmovi listi ali sladkorni trs, vendar ti lahko povzročijo druge težave. Najboljša možnost bi bila prehod na alternative za večkratno uporabo, ki prav tako pomagajo zmanjšati količino odpadkov. Ko boste naslednjič naročili hrano za s seboj, obvezno povejte, da ne potrebujete posode za enkratno uporabo. Zagotovite si potovalni komplet jedilnega pribora, ki ga lahko vzamete s seboj kamorkoli greste ali pa ga prinesete od doma.

사진: 엔바토

6. Menstrualni izdelki

Vsako leto se zavrže na milijone menstrualnih vložkov in tamponov za enkratno uporabo, ki onesnažujejo reke in morja. Obstaja alternativa v pralnih vložkih za večkratno uporabo, izdelkih iz organskega bombaža ali drugih materialih, ki so okolju prijaznejši.

7. Vlažilni robčki

Na milijone vlažilnih robčkov za enkratno uporabo na koncu vržemo v straniščno školjko, ker so videti kot robčki, vendar običajno vsebujejo plastiko in se ne raztopijo kot toaletni papir. Celo robčki, označeni kot primerni za izpiranje, lahko povzročijo opustošenje v kanalizaciji in sčasoma rekah in oceanih. Obstajajo alternative, kot so pralni robčki ali resnično razgradljivi/kompostabilni robčki.

Evropska unija je sprejela direktivo o prepovedi plastike za enkratno uporabo, ki velja od 3. julija 2021 in da je večina teh izdelkov za enkratno uporabo prepovedana npr. plastične slamice in palčke za ušesa in jih že nadomeščajo okolju prijaznejše alternative. Plastične slamice na primer zamenjajo steklene in papirnate slamice, izdelane iz bambusa in nerjavečega jekla. Alternativa ušesnim palčkam so tekočine za izpiranje ušes, bambusove palčke ali silikonske palčke za večkratno uporabo.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.