Gorčica je nepogrešljiva spremljevalka klobas in mesa ter skoraj obvezen dodatek k hitri prehrani. Morda se vam zato zdi, da podobno kot kečap ni zdrava. A ni tako. Gorčica je še kako zdrava. Sploh pa domača, ki kar prekipeva od zdravilnih lastnosti. Gorčica spada med najstarejše začimbe, prvi recept za njeno pripravo pa so v 1. stoletju napisali Rimljani. No, mi ne bomo obrisali prah s prastarega recepta, pač pa si bomo ogledali takšnega, ki ustreza življenju v 21. stoletju, ko je tempo hiter in se nimamo časa predolgo muditi v kuhinji. Zato je tukaj recept za domačo gorčico v 15 sekundah.
머스타드 velja za eno najstarejših začimb. Grki so jo poznali že v 4. stoletju pred našim štetjem, omenja jo tudi Biblija. Ob hrenu je bila edina pekoča začimba, preden sta svoj pohod na hrano začela poper in pekoča paprika. Če mislite, da je nezdrava, ker spremlja predvsem nezdravo prehrano, se motite. Njene zdravilne lastnosti so izpričane skozi zgodovino, Grki kot Rimljani pa so jo celo uporabljali kot zdravilo. Tudi sodobna znanost je potrdila njeno zdravilno moč. Gorčična semena in namazi pospešujejo izločanje želodčnih in žolčnih sokov in s tem krepijo prebavo mastnih jedi. Pomagajo namreč pri porabljanju maščobe in vzpostavljanju ravnovesja med LDL- in HDL-holesterolom.
더 읽어보기: 레시피: 스프링 샐러드
Gorčica se uporablja tudi pri kašlju, in sicer v kombinaciji gorčičnih semen, zmletega ingverja in medu. A mi si bomo tokrat ogledali, kako pripraviti domači ”zenf”, da vam industrijsko pridelane gorčice nikoli več ne bo treba kupovati v trgovini.
Recept za domačo gorčico:
Sestavine za domačo gorčico:
- 2 žlici gorčičnih semen v prahu
- 1–2 žlici vode (ena za gostejši in dve za redkejši namaz)
- nekaj kapljic jabolčnega kisa
Postopek priprave domače gorčice:
Gorčična semena v prahu zmešajte z vodo; mešajte, dokler ne nastane homogena zmes. Dodajte nekaj kapljic jabolčnega kisa za okus in še enkrat dobro premešajte. In to je vsa umetnost. Ste videli, 15 sekund ni bilo pretiravanje!