이탈리아 디저트 '자바이오네'에서 영감을 받아 디저트 와인을 곁들인 맛있는 아이스크림입니다. 아래는 아이스크림에 대한 시각을 완전히 바꿔줄 디저트 와인을 곁들인 크리미한 아이스크림 레시피입니다.
Zabaione je svetovno znana italijanska lahka penasta sladica, ki se pripravi iz rumenjakov, (desertnega) vina in sladkorja ter z dodatki po želji. Bogat in izjemno kremast sladoled je prava izbira za te vroče dni, za pravo 바삭함 pa mu lahko dodate še italijanske piškote amaretto.
더 읽어보기: 레시피: 천국의 한 조각 비건 망고 아이스크림
Sestavine za kremni sladoled z desertim vinom:
- 120 ml desertnega vina
- 30 g rozin
- 계란 노른자 4개
- 설탕 100g
- 우유 240ml
- 달콤한 크림 240ml
Priprava kremnega sladoleda z desertim vinom:
V manjši posodi zmešajte rozine in desertno vino in pustite, da se rozine namakajo. Razžvrkljajte rumenjake in sladkor, da dobite penasto maso. Mleko in sladko smetano pomešajte ter kuhajte na srednje močnem ognju do vrelišča. Vročo zmes počasi prilijte mešanici rumenjaka in sladkorja ter stalno mešajte, da vam jajca ne zakrknejo. Vse skupaj prelijte v lonec in postavite nazaj na srednje močni ogenj. Stalno mešajte, da se masa zgosti. Za mešanje je najbolje uporabiti žlico ali silikonsko lopatico, da lahko mešate tudi po dnu posode. Kuhajte tako dolgo, da zmes doseže temperature med 71 in 80 stopinj Celzija. Če nimate termometra, potem bodite pazljivi, da masa doseže nekoliko redkejšo gostoto, kot je zmes za palačinke. Sladoled je končan, ko se masa enakomerno prime na hrbet kuhalnice, če s prstom potegnemo po kuhalnici, mora ostati vidna sled. Masa se po navadi kuha okoli 6 minut. Precedite jo skozi cedilo in primešajte desertno vino ter rozine. Pokrijte s plastično folijo in za 3 ure postavite v hladilnik. Nadaljujete lahko z aparatom za sladoled in sledite navodilom proizvajalca, če pa aparata nimate, potem ohlajeno zmes prelijte v plastično posodo s pokrovom in postavite v zamrzovalnik. V naslednjih treh urah na vsake pol ure zmes vzemite iz zamrzovalnika in dobro premešate, da razbijete ledene kristalčke. Sladoled bo tako na koncu veliko bolj kremast. Po zadnjem mešanju sladoled pustite v zamrzovalniku, da zamrzne do konca. Pa sladek dober tek!