불과 20년 전 소련의 굴레에서 벗어난 발트 3국도 구 유고슬라비아 국가들과 비슷한 문제에 직면해 있다. 그들이 발트해 또는 발칸 반도에 정확히 어디에 위치하고 있는지, 주요 도시가 무엇인지, 그들이 사용하는 언어 및 통화가 무엇인지에 대한 추측이 항상 있습니다. 세 개의 주요 도시 중 가장 큰 도시를 더욱 잘 인식할 수 있도록 하기 위해 라트비아의 수도 리가는 올해 스웨덴의 우메아 시와 유럽 문화 수도라는 타이틀을 공유하게 된 것을 특히 자랑스럽게 생각합니다.
Ahitektura
Vplivi secesije
Secesija v Parizu ali Bruslju je že videna, vsak pravi ljubitelj sloga, ki je zaznamoval arhitekturo in notranjo opremo konec 19. in v začetku 20. stoletja, ve, da mora obiskati Rigo. V času največjega industrijskega vzpona mesta, ki leži ob ustju reke Daugave in je bilo eno najbogatejših mest v Rusiji, so bogati trgovci in lastniki tovarn tekmovali med seboj, kdo bo zgradil lepše in večje domovanje. Rezultat je Art Nouveau, predel mesta, imenovan tudi ”tihi center”, ki je od starega dela mesta oddaljen le deset minut hoda. Ulici Elizabetes in še posebej Alberta sta znova postali naslova, ki si ju kot stalno bivališče želi vsak prebivalec Rige. Cene stanovanj v čudovito obnovljenih mestnih palačah, najlepše med njimi so delo ruskega arhitekta Mikhaila Einsensteina, dosegajo za baltske države nepojmljive cene, a kupci, posebej premožni Rusi, se vedno najdejo. Posebej vredne ogleda so stavba na ulici Elizabetes 10 b, na ulici Alberta pa številke 2, 2 a, 4, 6, 8, 11, 12 in 13, na isti ulici pa se je leta 2009 odprl tudi Muzej secesije.
레스토랑
Koncept odprte kuhinje
Sodobni ljubitelji hrane nismo le zahtevni, temveč tudi radovedni, zato se vse več vrhunskih restavracij odloča za pripravo jedi pred svojimi gosti. Ponudba “odprtih restavracij” v Rigi je številčna.
Aqua Luna
Kuhinja pod vodstvom mojstra Gintsa Aizupietisa združuje okuse od Francije in Italije do klasičnih baltskih kuharskih tradicij. Pri Aqua Luni nudijo le najboljšo kakovost, naročimo lahko na primer črni kaviar Mottra ali zrezek prekajenega irskega goveda, vedno pa bodo sestavine sveže in skladno sestavljene.
3 Pavaru restorans
식당 3 Pavaru restorans, čigar ime (Trije kuharski mojstri) izdaja, da so jo odprli trije mojstri z enakimi idejami, ponuja jedi, ki so izrazito lokalne in sezonske, kuharji pa jih pogosto menjajo ali preoblikujejo, s tem pa osrečujejo redne stranke in sebi dajejo motivacijo, ki jo mnoge restavracije prehitro izgubijo.
3 naži
Jedi mladega kuharskega mojstra Artūrsa Taškānsa zastopajo predvsem severno in baltsko kuhinjo, skrivnost njegovih jedi pa so azijske začimbe, ki jedi, ki sicer ne slovijo po močnih okusih, gurmanom predstavijo v novi luči.
Ostas skati
Mojster Ingmārs Ladigs uporablja le sezonske in regionalne sestavine, sledi pa najboljšim receptom latvijske kulinarične tradicije. Restavracija Ostas skati ponuja tudi čudovit pogled na pristanišče, reko in mesto. Najboljše v tej vrhunski restavraciji pa je, da cena jedi ostaja dostopna navadnim smrtnikom.
문화
Evropska kulturna prestolnica jeseni
Ko dnevi postanejo krajši in dež obiskuje Rigo pogosteje kot v poletnih mesecih, se dogajanje v največji od baltskih prestolnic prenese v galerije, muzeje in koncertne dvorane. V jesenskih mesecih bodo kulturno ozračje Rige bogatile dve razstavi in številne kulturne prireditve.
Razstava “Anatomija eksperimenta” predstavlja življenje in delo znanega latvijskega konstruktivista, fotografa in političnega umetnika Gustavsa Clucisa, ki je bil leta 1938 ubit v Stalinovih čistkah. Razstava bo odprta do 26. oktobra v razstavni dvorani Arsenāls. Prav tako bo do 26. oktobra potekala razstava v stavbi bivše borze, posvečena Voldemārsu Matvejevsu, slikarju, teoretiku in raziskovalcu, ki je študiral umetnost in kulturo v Afriki, Aziji in na Pacifiku v začetku 20. stoletja. Razstava “V iskanju prihodnje umetnosti” izziva našo kulturno omejenost in postavlja vprašanja o raznolikosti in interakciji globalne kulturne dediščine.
추가 정보:
www.riga.com