Na gornjem trgu v stari ljubljani, nasproti cerkve sv. florijana, lahko obiščemo gostilno špajza, ki vabi in preseneča z malce nenavadno, a nadvse prijetno in domačnostno podobo. pod nogo zaškripljejo stare lesene podnice, h kosilu sedemo na klop iz babičine zapuščine in s sten nas opazujejo portreti iz ...
Gornji trg 28
류블랴나
Na Gornjem trgu v stari Ljubljani, nasproti cerkve sv. Florijana, lahko obiščemo gostilno Špajza, ki vabi in preseneča z malce nenavadno, a nadvse prijetno in domačnostno podobo. Pod nogo zaškripljejo stare lesene podnice, h kosilu sedemo na klop iz babičine zapuščine in s sten nas opazujejo portreti iz zaprašenega podstrešja. Vse diši po starem, le iznad štedilnika se širijo vonjave po sveži, sodobni kuhinji, pisani na kožo modernim, zahtevnim jedcem. Špajza slovi po raznovrstnih karpačih, od govejega, žrebičkovega, do tuninega in, že nadvse eksotičnega, hobotničinega … V Špajzi pravijo, da kuhajo mediteranske in mednarodne jedi, vendar vam postrežejo tudi s popolnoma domačimi in enostavnimi, denimo žlikrofi ali ajdovo kašo z jurčki. Če smo se odločili za zahtevnejši obed in nam tekne meso, bodo morda pravšnja izbira žrebičkov file, jelenovi madaljoni ali kozliček iz pečice ali pa sveže morske ribe: kovač, škarpena … Poleti nam kar na vrtu spečejo hobotnico ali pljučno pečenko izpod peke, Špajza se namreč pohvali s prostornim, intimno zaprtim vrtom, kakršnega bržkone težko premore še kakšna gostilna v Ljubljani, kjer z besedo vrt ponavadi poimenujemo tri ali štiri mize na pločniku pred lokalom. V Špajzo radi zahajajo poslovneži na malce bolj sproščena srečanja, prav primerna pa se zdi tudi za intimno večerjo v dvoje … O kakovosti kuhinje in postrežbe, pa seveda o ljubkosti ambienta, priča podatek, da Špajzo najdemo v svetovnem turističnem vodiču Lonely Planet, svojih pet minut slave pa je doživela tudi na kanalih Discovery in CNN.