감은 아주 달콤하고 즙이 많은 가을 과일로, 옛날에는 "낙원의 사과" 또는 "신들의 음식"이라고 불렸습니다. 감은 신들도 기뻐한다는 맛있는 간식일 뿐만 아니라, 비타민, 미네랄, 항산화제, 섬유질 등이 풍부하여 가을에 풍부하게 섭취해야 하는 진정한 슈퍼푸드입니다. 아래에서 "신들의 음식"이라는 이름을 확실히 받을 만한 밝은 오렌지색 과일의 모든 치유 효과를 확인해 보세요.
Kaki si zaradi svojega božanskega sladkega okusa, vsestranske uporabnosti tako v kozmetiki kot kulinariki in zdravilnih sestavinah vsekakor zasluži ime ”hrana bogov”.
Kaki prihaja z Vzhoda
Kaki izvira iz Kitajske, od koder se je razširil na Japonsko in drugod po svetu. V 19. stoletju so ga začeli saditi tudi v Kaliforniji in Južni Evropi. V Sloveniji so ga začeli gojiti šele pred približno sto leti, najbolje pa se pri nas počuti predvsem na Primorskem in Goriškem, kjer v začetku novembra z živo oranžno barvo popestri jesensko vzdušje.
Kakijevo drevo
Kaki raste na drevesih iz družine dreves Diospyros (ebenovcev), kar v stari grščini pomeni ”sadež bogov”. Drevesa, ki so visoka približno 7 metrov, jeseni obrodijo okrogle sadeže, ki po obliki spominjajo na paradižnik, a se od tega razlikujejo po živo oranžni barvi in tršem olupku, ki v notranjosti skriva mehko in sladko sredico.
Hranilna sestava kakija
Kaki ni le božanskega okusa, ampak je čudežna tudi njegova sestava. Je zelo nasiten sadež, a kljub temu velja za nizkokaloričnega – 100 gramov namreč vsebuje le okoli 80 kilokalorij. Kaki odlikuje visoka vsebnost antioksidantov, med katerimi je tudi betakaroten, rudnin in elementov v sledovih, med katerimi so kalij, magnezij, železo, baker, jod, krom, selen in fluor, ter vitaminov, med katerimi poleg vitamina A najdemo ogromno vitamina C ter vitamine B1, B2 in B6.
Kaki je uporaben tudi za negovanje telesa, predvsem kože, ki naj bi bila po njegovi uporabi še posebno voljna, mehka in gladka. V to naj bi verjela tudi boginja Afrodita, ki je rajski sadež uporabljala tudi v lepotilne namene in z njim ohranjala svoj mladostni videz.