어린 시절, 지금은 좋아하는 음식이 된 특정 음식을 싫어했던 기억이 나실 겁니다. 그 시절에는 무슨 일이 있었는지, 눈에 보이지도 않는 것을 어떻게 사랑할 수 있는지 궁금하셨을 겁니다. 과학은 시간이 지남에 따라 변하는 미뢰 때문이라는 것을 밝혀냈습니다.
Zelo nenavadno je, kako nam hrana, ki nam ni bila všeč, lahko hitro postane okusna. Razlog se skriva v tem, da se okus v ustih z leti spreminja, pravijo raziskovalci. Erin Wathen, zdravstvena trenerka in svetovalka za hrano, pravi za EliteDaily, da se vsak človek rodi s približno 10.000 brbončicami, ki se vsaka dva tedna obrnejo. To obračanje pa lahko tudi pojasni, zakaj ste kot otrok bili bolj občutljivi na določene okuse in teksture v živilih, danes pa niste več, pravi Wathenova.
Naša ušesa, nos in grlo se z leti vse počasneje regenerirajo, kar lahko povzroči oslabljene sposobnosti okušanja. Ker ta oslabi, se nadležnega okusa, ko smo starejši, torej niti ne čuti več, pravi Wathenova. Poleg tega ima pomembno vlogo tudi 환경. Če živite v prostoru, v katerem ste nenehno izpostavljeni določeni hrani, vam ta lahko sčasoma pač postane všeč.