fbpx

병아리콩

Dobrota iz azije Čičerika izvira iz Azije, danes pa je največ pridelajo in uporabijo v Turčiji, Mehiki in Indiji. Plod te stročnice vsebuje enega do treh semen, malo večjih od graha. Po nekaterih klasifikacijah naj bi čičeriko delili na Desi (z manjšimi, temnejšimi semeni in ...

Dobrota iz azije

Čičerika izvira iz Azije, danes pa je največ pridelajo in uporabijo v Turčiji, Mehiki in Indiji. Plod te stročnice vsebuje enega do treh semen, malo večjih od graha. Po nekaterih klasifikacijah naj bi čičeriko delili na Desi (z manjšimi, temnejšimi semeni in močnejšim ovojem, večinoma gojena v Etiopiji, Mehiki in v Iranu) ter Kabuli (svetlejša, večja semena s tanjšim ovoljem, večinoma gojena v južni Evropi, severni Afriki, Afgnistanu in Čilu), slednjo najpogosteje dobimo pri nas že kuhano v konzervah. Čičeriko redkeje uporabljamo posušeno, le-to moramo že dan pred uporabo namočiti v vodi ter jo pred uporabo skuhati. Dobro je vedeti, da se čičerika ne razkuha. Čičerika je bogata stročnica, vsebuje kalcij, magnezij, fosfor, kalij, betakaroten ter veliko folne kisline. Je vir rastlinskih beljakovin, čisti prebavila in spodbuja delovanje ledvic, izboljšuje delovanje vranice in deluje kot sredstvo za odvajanje vode.

 

Čičerika na krožniku

Čičerika je izjemno priljubljena med vegetarijanci, ponudimo jo kot glavno beljakovinsko jed ali jo uporabimo kot dodatek v enolončnicah, zelenjavnih juhah, prikuhah, solatah … Skoraj povsod jo lahko uporabimo namesto fižola. Iz kuhane čičerike, nasekljane čebule, zelene, jajca, jogurta, nasekljanega peteršilja in česna oblikujemo polpete, ki jih lahko pečemo na žaru (pred tem jih še povaljamo v drobtinah). Iz čičerike lahko pripravljamo različne namaze in hladne jedi: kuhani čičeriki primešamo konzervo sardin, sesekljan peteršilj ter sesekljan česen ter vse skupaj zmiksamo v mešalniku. Solimo in popopramo ter postrežemo s popečenimi kruhki.  Samo popečeno in posoljeno čičeriko ponudimo namesto slanih prigrizkov, iz nje lahko pripravimo falafel, jo fermentiramo da dobimo alkoholno pijačo, podobno sakeju. Iz zmlete čičerike lahko pridelamo posebno vrsto moke ali pripravimo humus (zmiksan pire iz čičerike, olivno olje, česen, tahini – sezamovo pasto in limonin sok), nepogrešljiva je tudi pri pripravi karija. S čičeriko lahko obogatimo testenine (odlična kombinacija je čičerika z olivnim oljem, feto in svežim origanom), rižote (kombinacija čičerike s paradižnikovo omako, karijem in orehi) …

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.