fbpx

5道最不寻常的圣诞菜肴

Janssons frestelse

我们有一份相当可靠的圣诞节菜单:洋葱汤、烤鸡、烤蔬菜和圣诞蛋糕。偏差很少见,这对于世界其他地区来说是不可能的。下面,我们向您展示 5 种最不寻常的圣诞菜肴,这些菜肴在其他地方也出现过。

Preverimo 5道最不寻常的圣诞菜肴, ki se znajdejo na praznično obloženi mizi v oddaljenih kotičkih sveta.

1. Mopane: pečene gosenice (Južna Afrika)

Mopane
Mopane

V Južni Afriki za božič ne gre brez pečenih gosenic. Medtem ko večino migetajočega “pridelka” posušijo in shranijo za zimo, si za božično večerjo privoščijo sveže pečene gosenice.

2. Kentucky Fried Chicken: ocvrt piščanec (Japonska)


Na Japonskem je praznovanje božiča redko. Zahvaljujoč japonski KFCjevi reklami, ki slavi božič, pa se 25. decembra večina Japoncev kljub svoji veroizpovedi (na Japonskem prevladujeta šintoizem in budizem) odloči za vedro ocvrtega piščanca.

3. Mattak in kiviak: surova kitova mast in fermentirane ptice (Grenlandija)

Mattak
Mattak

Na Grenlandiji božič praznujejo s tradicionalnimi inuitskimi jedmi, ki jih le redko vidimo zunaj Arktike. Mattak – surova koža kita glavača – se postreže narezana na kocke, kiviak – fermentirane ptice – pa se po sedmih mesecih fermentiranja postreže naravnost iz tjulnove kože. Ogled videa odsvetujemo vsem z občutljivim želodcem.

4. Smalahove: pečena jagnečja glava (Norveška)

Smalahove
Smalahove

Jagnjetina je priljubljeno meso, ki ga postrežejo skoraj povsod po svetu. Vendarle se na Norveškem ne navdušujejo zgolj nad kračami in rebrci, ampak si za božično večerjo privoščijo posebno specialiteto. Norvežani na božično obloženem krožniku najraje vidijo kar celo jagnječjo glavo.

5. Janssons frestelse: ribji gratin (Švedska)

Janssons frestelse
Janssons frestelse

Janssons frestelse je hrustljavo zapečeni ribji gratin, ki ga Švedi pripravijo iz krompirja in rib (v receptih dandanes prevladujejo inčuni, sardele in postrvi).

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。