每年,世界卫生组织(WHO)都会在其生日——4月7日世界卫生日——选择一个主题进行重点宣传。这一次,WHO将食品安全置于关注的焦点,旨在引起相关负责人和公众对食品安全重要性的关注,并强调我们可以采取哪些措施来确保食品安全。全球每年有150万人死于不安全食品,相当于斯洛文尼亚的总人口,这一事实足以证明食品安全问题迫在眉睫。
7. april 2015, 65. svetovni dan zdravja, bo v znamenju varnosti hrane. Namreč hrani, ki vsebuje bakterije, parazite, viruse in kemične snovi, lahko pripišemo krivdo za več kot 200 bolezni, vse od driske do raka. Kljub ”doterani” skrbi za varnost živil pa na hrano vseskozi pretijo nove grožnje (novi patogeni, spremembe v okolju, v proizvodnji in distribuciji,…), sploh odkar je svet postal globalna vas in kontaminacije in virusi preskakujejo iz kontinenta na kontinent kot za šalo.

Vse to predstavlja še dodaten izziv in potrebo po okrepitvi sistemov za varnost živil, države pa morajo pri tem delovati skupaj, saj edino tako lahko posežejo v črno statistiko. Tu kot mentor vskoči WHO, ki si želi izboljšanja varnosti preskrbe s hrano, ki se začne pri kmetiji in konča na krožniku. WHO poleg priporočil odgovornim ponuja tudi pet vsakdanjih nasvetov, kako do varnejše hrane:
- Naj bo čisto
- Ločujte surovo in kuhano hrano
- Hrano temeljito skuhajte
- Živila hranite na primernih temperaturah
- Uporabljajte neoporečno vodo in surovine
阅读更多: 春季饮食习惯和饮食以改善健康
更多信息:
www.who.int






