fbpx

7. april – Svetovni dan zdravja bo v znamenju varnosti hrane

Svetovni dan zdravja

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) si vsako leto izbere temo, ki jo na svoj rojstni dan, na svetovni dan zdravja 7. aprila, še dodatno osvetli. Tokrat je v ospredje potisnila varnost hrane, saj želi odgovorne in javnost opozoriti na pomen le-te in kaj lahko sami storimo, da se na mizi znajde hrana, ki je varna za uživanje. Da gre za pereč problem priča podatek, da globalno gledano za posledicami nevarne hrane letno umre za celotno populacijo Slovenije ljudi.

重要信息
什么时候?
在哪里?
世界各地
组织者
脸书活动
入场费
免费

7. april 2015, 65. svetovni dan zdravja, bo v znamenju varnosti hrane. Namreč hrani, ki vsebuje bakterije, parazite, viruse in kemične snovi, lahko pripišemo krivdo za več kot 200 bolezni, vse od driske do raka. Kljub ”doterani” skrbi za varnost živil pa na hrano vseskozi pretijo nove grožnje (novi patogeni, spremembe v okolju, v proizvodnji in distribuciji,…), sploh odkar je svet postal globalna vas in kontaminacije in virusi preskakujejo iz kontinenta na kontinent kot za šalo.

Kaj lahko storimo, da bo naša hrana še bolj varna? WHO pozna odgovore.
Kaj lahko storimo, da bo naša hrana še bolj varna? WHO pozna odgovore.

Vse to predstavlja še dodaten izziv in potrebo po okrepitvi sistemov za varnost živil, države pa morajo pri tem delovati skupaj, saj edino tako lahko posežejo v črno statistiko. Tu kot mentor vskoči WHO, ki si želi izboljšanja varnosti preskrbe s hrano, ki se začne pri kmetiji in konča na krožniku. WHO poleg priporočil odgovornim ponuja tudi pet vsakdanjih nasvetov, kako do varnejše hrane:

  1. Naj bo čisto
  2. Ločujte surovo in kuhano hrano
  3. Hrano temeljito skuhajte
  4. Živila hranite na primernih temperaturah
  5. Uporabljajte neoporečno vodo in surovine

阅读更多: 春季饮食习惯和饮食以改善健康

更多信息

更多信息:
www.who.int

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。