fbpx

关于茶的 7 个不寻常、真实且有趣的事实

你知道吗,在西藏,人们喝茶时会加酥油和盐。北非的茶中添加薄荷叶,远东的绿茶则不添加任何添加剂。这种饮料有多种饮用方式,有关它的事实会让您大吃一惊。

Tukaj je nekaj nenavadnih, resničnih in fascinantnih dejstev o čaju.

1. Na svetu je približno 3000 različnih vrst čajev

Poznavalci čajev pravijo, da je okus določenega čaja odvisen od tega, kje 在成长 in za kakšno vrsto grmičevja gre. Čaji, ki so na voljo v trgovinah, so sestavljeni iz različnih vrst čajev, ki so združeni skupaj.

Okus čaja je odvisen od grmičevja in lokacije, kjer raste.
Okus čaja je odvisen od grmičevja in lokacije, kjer raste.

2. Metin čaj ni čaj, je infuzija

Vsi čaji, ki so označeni z oznako , morajo nastati iz listov rastline Camellia sinensis. Vsa ostala 草药 (npr. meta) ali 水果 (npr. malina) so zgolj vodni izvleček iz rastline. Veliko podjetij čaju zgolj da ime “čaj”, ker je to nekaj, kar se da v skodelico vroče vode, je za BuzzFeed povedala strokovnjakinja za čaje Kate Woollard.

Pravi čaj mora nastati iz listov rastline Camellia sinensis.
Pravi čaj mora nastati iz listov rastline Camellia sinensis.

3. Mleko v kavi kaže na socialni status

Pitje čaja z mlekom je povezano s slabo kakovostjo porcelana, pravijo poznavalci. Ko so v preteklosti v slabo skodelico nalili vroč čaj, je ta počila. Da bi to preprečili, so nalili mleko. Z uporabo kakovostnejših skodelic pa tega ni bilo potrebno početi več. 牛奶 v čaju je začelo simbolizirati 声望, ki ga je uporabnik izkazal z uporabo najboljšega porcelana, in tudi višji socialni status. Mleko v čaju ni rezultat dobrega okusa, ampak prestiža.

Mleko v čaju je nekoč predstavljalo višji socialni status tistega, ki ga je pil.
Mleko v čaju je nekoč predstavljalo višji socialni status tistega, ki ga je pil.

4. V 18. stoletju so zaradi neizmerne dragocenosti čaj hranili v zaklenjeni skrinjici

Čaj, uvožen v 欧洲 konec 17. stoletja, je bil dragoceno blago, ki so ga varno hranili v zaklenjenih skrinjicah. Takšne škatle, ki jih lahko najdemo tudi v V&A muzeju, so pogosto vsebovale več predalov s kovinskimi škatlami za shranjevanje različnih vrst čajev ali sladkorja.

Skrinjica za shranjevanje čajev.
Skrinjica za shranjevanje čajev.

5. Zaradi zaslužka so v čaj dodajali aditive

Avtorica knjige o čajni tradiciji Lisa Boalt Richardson piše, da so v 18. stoletju čaj tudi 非法的 uvažali. Zaradi dobička so tihotapci tako ogrozili čistost čaja, saj so mešali čaj z listi drugih rastlin. Dodajali pa so tudi vejice dreves, žagovino ovčji gnoj.

Čaj so tihotapili in ga mešali z drugimi snovmi.
Čaj so tihotapili in ga mešali z drugimi snovmi.

6. Čajne vrečke so izumili na začetku leta 1900

Kar nekaj je razprav o tem, kdaj je bila prvič izdelana čajna vrečka. Leta 1901 sta ga patentirala Robert C. Lawson in Mary Molaren iz Milwaukee, sedem let pozneje pa je ameriški poslovnež Thomas Sullivan začel proizvajati vzorce čaja v finih svilnatih vrečkah, ki so jih kupci dali naravnost v vročo vodo.

Čajne vrečke so izumili na začetku 20. stoletja.
Čajne vrečke so izumili na začetku 20. stoletja.

7. Za pripravo idealne skodelice čaja obstaja britanski postopek priprave

Združenje britanskih proizvajalcev čajnih izdelkov, Odbor za trgovino s čaji in Ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in prehrano so leta 1980 oblikovali standarde za pripravo čaja. Če sledite tem navodilom, boste lahko pripravili idealen čaj. Potrebujete lonec iz porcelana. Na vsakih 100 ml vode morate dodati dva grama čaja. 温度 ne sme presegati 85 stopinj Celzija, za optimalen okus in občutek, pa mora biti , ko ga postrežete, nad 60 stopinj Celzija.

Čaj lahko tudi pripravite po britanskem receptu.
Čaj lahko tudi pripravite po britanskem receptu.

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。